skip to Main Content

Certeses i incerteses. És el que hi ha (Indigneu-vos)

Vull començar amb una notícia positiva, el Ministeri d’Educació ha fet públic el marc per a l’inici del curs el setembre, i l’educació serà “presencial”, com no podia ser d’una altra manera. Si aquesta ha de ser “compensadora de desigualtats”, la bretxa digital no ho afovereix. Ara la Conselleria d’Educació haurà de veure com ho organitza, en la majoria de casos, caldrà duplicar el nombre de grups (cal preservar el 1’5 m); la desinfecció de banys i altres, mínim 3 cops al dia; etc obligarà a una invversió important en professorat i personal de neteja. Les escoles amb barracons serà molt més complicat. Temps hi haura per analitzar-ho.
Els estats europeus, Països Baixos, Alemanya, França i Itàlia, han constituït l’ “Aliança inclussiva per a la vacuna” i l’Estat Espanyol n’ha quedat fóra. El motiu, “l’absència d’una infraestrucutura necessària per a poder contribuir a aquesta producció massiva de vacunes”. L’objectiu és negociar amb les farmacèutiques, la producció massiva de la vacuna, assegurar-se que sigui accessible i disponible a tota la UE, així com l’accessibilitat per a països amb baixos ingressos. No és molt d’estranyar que Espanya n’hagi quedat fora, la inversió en ciència i tecnologia no ens permet aspirar a res. Altrament, si la lliga fos d’infraestructures inútils (AVE, autopistes radials, aeroports sense avions, dipòsits de gas que provoquen terratrèmols, etc. podríem liderar la UE. El temps col·loca cadascú al seu lloc. I els nostres científics i investigadors respartits per tot el món. Allò més trist i desesperant és que no es veu la llum, ni tan sols, al final del túnel.
Trist, és també la incapacitat de l”Estat per garantir que els treballadors afectats per ERTOS no hagin cobrat les prestacions, els sindicats denuncien més de 500.000 afectats.
Trist i deplorable l’espectacle al Congresos de los Diputados i al Senado, on només és notícia la “bronca” entre bancades. Certament, PP i Vox han jugat a fer caure el govern, i ves a saber si també han intentat jugar al cop d’estat. Aquesta oposició és inútil, i no solament això, extremadament perillosa per la democràcia.. Però també trist el paper del govern,, PSOE-Unidas Podemos, de caure en la provocació de la dreta i jugar al “i tú més”. Tot molt indigne. I al final,, la confusió dels pactes de Pedro Sánchez amb els uns i contra els altres, pactant i traïnt tots, enredant la troca, prometent per no cumplir. Un dia, i l’altre també. Carregant-se l’Estat de les Autonomies en no respectar les competències “constitucionals”, prenent el poder i el control de tot, no respectant els contrapoders. Alemanya sí ha estat i és un exemple d’estrucutra federal i amb més bons resultats que no pas la recentralització. El PSOE ha enterrat el federalisme i l’estat plurinacional, segurament no hi van creure mai.
Péssima notícia la marxa de Nissan de Catalunya, 25.000 llocs de feina que desapareien. No he vist al President Sánchez, ni a la ministra d”economia o el d’indústria partir cap al Japó i plantar cara, ni anunciar una inversió milionària per la industrialització (sí ho ha fet Macron a França i amb la Renault), tampoc anunciar la nacionalització de la planta. Només un bla bla bla que cansa i que no genera cap certesa. I en la posició de la Nissan, i altres empreses, no s’han facil·litat les infraestructures per fer-les competitives, com l’acabament del “corredor del mediterrani” (aposta europea), ni la conexió ferroviària amb la terminal del port de Barcelona. Així no.

La corrupció de la monarquia borbònica investigada per la fiscalia anticorrupció
Un Rei, ara exrei, passejant-se per Suïssa amb un maletí amb 1’9 milions de dòlars, 100 milions de les possibles comissions de lAVE construït a Aràbia Saudí, regals a l’examant (60 milions d’euros) de l’exrei, fundacions a paraïsos fiscals, la possible fugida de l’exrei a la Dominicana (urbanització de luxe per a milionaris, on Felipe González hi té propietat), sense pagar impostos, blanquejant capitals,, etc L’examant denuncia amenaces de mort per part dels serveis secrets. Tots mentint, el Rei Felip VI ho sabia desde fa un any, i aprofita la crisi de la Covid per llevar el salari a l’exrei, el govern també ho sabia. Recordam allò de “todos somos iguales ante la ley” y “no volverá a ocurrir”. Pilar Eyre explica que l’actual Rei va rebre regals dels xeics àrabs i que ell regalava a les seves nóvies. La llei deixa clar que els regals al Cap de l’Estat són propietat de Patrimonio Nacional. Un circ, deplorable, esperpèntic, immoral, innoble, injustificable. Veurem l”exrei, Juan Carlos I, declarnt davant del Suprem? No és probable, però qualque cosa està canviant. Com diu el professor Joan Queralt “Passi el que passi amb l’esdevenir processal del rei pare, la porta d’invesigar la Corona,… s’ha obert. És el signe dels temps”. El PSOE permetrà una Comissió d’Invesigació? Seguirà defensant el postulat de Pedro Sánchez, “la monarquia de Felipe VI representa los valores republicanos”?

Pep Barrull

Back To Top
Search