skip to Main Content

“En aquests moments tant l’hospital com la residència estan operatius al 100%”

Gabriel Uguet (Felanitx, 1970) és llicenciat en ADE i MBA per ESADE (Barcelona) i MBA per Thunderbird (EEUU) i des de fa 7 anys és el Director Gerent del Complex Sanitari de Llevant que inclou l’hospital i la residència. Parlam amb ell sobre la gestió del complex durant la crisi de la COVID-19.

Com s’ha gestionat la crisi de la COVID-19 a l’Hospital de Llevant? Quins canvis es van posar en marxa?
Amb una etapa inicial de molts nervis, ja que ens enfrontàvem a una situació i a un virus desconegut on havíem de prendre decisions i posar en marxa moltes mesures amb molt poc temps per tal de salvaguardar la salut dels nostres treballadors i dels nostres pacients i usuaris. Una vegada superada aquesta etapa inicial estem en una etapa de tensió, ja que si bé és veritat que sembla que el virus està una mica controlat també és veritat que en qualsevol moment es pot descontrolar i per tant hem d’estar preparats i molt atents. No ens podem permetre el luxe de relaxar les mesures de seguretat tant a l’hospital com a la residència, hem de trobar un equilibri i sobretot hem d’estar preparats davant qualsevol rebrot de la Covid.

S’ha comptat amb els equips de protecció individuals necessaris?
Tot i que en algun moment hem estat molt preocupats perquè teníem poc estoc, en cap moment ens hem quedat sense i per tant el nostre personal sempre ha pogut fer feina amb els Equips de Protecció Individual necessaris. Per aconseguir-ho, ens ha ajudat molt formar part del grup Hospitales Parque, ja que hem pogut accedir a material que de manera individual hagués estat complicat.

De quants llits d’UCI disposau a l’Hospital? Es va ampliar aquesta quantitat durant les primeres setmanes d’estat d’alarma?
L’Hospital disposa de 6 llits d’UCI i està previst que en una situació d’extrema necessitat puguem arribar a 10. Per sort la incidència a Mallorca i especialment a la zona va ser baixa per la qual cosa no vam tenir problema de llits.

Quants casos positius per coronavirus heu tractat a l’Hospital durant la crisi? Encara n’hi ha algun d’actiu?
En total hem ingressat a 12 pacients a l’hospital que han suposat 155 estades. En aquests moments no tenim cap pacient actiu.

Ens consta també que hi ha hagut personal de l’Hospital contagiat. Quants casos hi ha actius actualment?
L’Hospital de Llevant no va ser una excepció i com la resta d’hospitals vam tenir algun treballador que va donar positiu al test de la Covid, si bé avui no hi ha cap cas actiu. El nombre de treballadors nostres que es van contagiar va ser molt reduït, perquè et facis una idea, fa unes setmanes hem fet les proves de la Covid i dels 201 treballadors que es van fer el test només el 4,47% dels treballadors tenien anticossos, tots ells de l’hospital i cap de la residència.

La sanitat privada quedava a disposició de la pública en cas que fos necessari. Quina relació s’ha establert amb la sanitat pública durant aquest període? S’ha hagut de fer efectiva alguna mesura?
La sanitat privada, com sempre, ha estat a disposició de l’administració. En el nostre cas hem estat col·laborant amb l’Hospital de Manacor amb tot el que han hagut de menester, que ha estat poc degut a la poca incidència que hi ha hagut a la nostra zona.

En quin moment us trobau actualment? S’ha reprès l’activitat hospitalària? De quina manera?
En aquests moments tant l’hospital com la residència estan operatius al 100%. A l’hospital, la primera setmana, ja vam tenir una forta activitat assistencial, ja que molta gent havia ajornat el tractament dels seus problemes de salut no urgents i ara toca que ens posem al dia. Per tant, tenim molta activitat de consulta externa, rehabilitació, proves diagnòstiques i activitat quirúrgica. En aquest moment és molt més perillós per un pacient ajornar el tractament dels seus problemes de salut que anar a un hospital.

Pel que fa a la residència, quines mesures es van adoptar?
El fet que la Residencia de Llevant estigui integrada dins el Complex ha estat un gran avantatge pels residents, ja que la visió sanitària de l’hospital va ajudar al fet que prenguéssim decisions ràpides i en certa manera pioneres per preservar la seguretat dels nostres usuaris. A la residència es van prendre moltes mesures i modificar protocols per protegir a la nostra gent, entre altres moltes mesures vam ser uns dels primers centres a restringir les visites externes, exigir a tots els treballadors que utilitzin mascareta dins de la residència, prendre la temperatura a tot el personal a cada canvi de torn i a tots els residents tant al matí com a la tarda, aïllar a qualsevol d’ells que tingués el més mínim símptoma, redistribuir els espais, residents i gericultors en grups per tal que si hi hagués hagut algun positiu el virus només afectes a una part de la residència… i multitud de mesures més. Per això, he d’agrair la paciència i responsabilitat que han tingut tots els treballadors, residents i familiars. Totes aquestes mesures i una mica de sort han ajudat a fer que a la residència no hàgim tingut fins ara cap cas de Covid ni dels nostres residents ni dels nostres treballadors.

Quants casos positius s’han detectat en persones residents? I entre el personal de la residència?
Amb molt d’orgull he de dir que a la Residència de Llevant no hi ha hagut cap resident ni cap treballador que hagi estat contagiat. Això és deu a les mesures que van prendre, a la responsabilitat del nostre personal no sols a dins la residència sinó també a fora del centre i per descomptat, com deia abans, a una mica de sort, ja que sense aquest factor és difícil mantenir la residència neta de virus en una situació de pandèmia.

Quina és actualment la situació? Els residents poden rebre visites de familiars?
Sí, ara com ara els residents poden rebre visites, si bé aquestes visites s’han de programar per tal d’evitar aglomeracions. Prenem la temperatura dels visitants abans de veure el resident i la visita s’ha de fer amb mascareta i guardant la distància de seguretat. Si el clima i la salut de l’usuari ho permeten, es fan al jardí de la residència… I moltes més mesures, ja que per a nosaltres i pels familiars la salut dels nostres residents és l’important.

Back To Top
Search