skip to Main Content

Cinc noves troballes a Son Coletes en el dia que s’inicien les visites guiades

Els tècnics d’Aranzadi i ATICS mostren i expliquen la feina feta durant aquesta segona fase d’excavacions a Son Coletes en visites d’una hora i mitja. Les pròximes visites es faran els dies 28 de novembre i 12 de desembre de 2021 en tres torns.

El passat diumenge començaren les visites guiades a Son Coletes guiades pels equips tècnics d’ATICS i Aranzadi que actualment dirigeixen la segona fase d’excavacions al cementiri. Encetà la visita Jesús Jurado, secretari Autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears. Durant el seu parlament anuncià la troballa de cinc noves víctimes que se sumen a les 11 ja trobades durant les anteriors setmanes. Es tracta de 5 cossos amb connexió anatòmica, un fet que, segons Jurado, amplia les possibilitats de la identificació.
Just després l’historiador manacorí Antoni Tugores va intervenir per a fer una contextualització històrica dels fets, tot fent referència als usos inicials del cementiri, un espai que s’havia de dedicar als difunts de la pesta bubònica, però que finalment no es va utilitzar. Temps després, amb l’inici de la guerra i amb una forta repressió, l’antic cementiri de Son Mas no era suficient per als enterraments: “El desembarcament de Bayo va sumar moltes víctimes durant la guerra. Hi varen matar un centenar de persones aproximadament. Com que no els podien enterrar a Son Mas, van decidir fer tres caramulls i els pegaren foc. Dies després van començar a dur la gent a Son Coletes”.
Posteriorment, l’arqueòleg d’Aranzadi, Jaume Servera va començar les explicacions sobre l’estat actual de les excavacions i les troballes fetes en aquesta segona fase. Començant pel basament de la creu, posteriorment s’han trobat una sèrie d’ossos, segurament mesclats amb restes d’altres èpoques. “Es va demanar a dues persones que es fes aquesta feina per tal d’amagar els assassinats però tot apunta que no la van fer de la millor manera possible i això ens ha permès trobar-hi restes que segurament estan relacionades amb la repressió del 36”. Servera va explicar el procés que ha duit a l’equip a saber quins eren els punts exactes on s’havia d’excavar i també va mostrar al públic assistent les diferents síquies obertes i també es pogué veure part de l’equip tècnic fent feina en l’exhumació de les cinc noves víctimes trobades. Finalment, també va explicar que encara falta una darrera fase d’obertura, prevista per al final de l’excavació, situada a mà esquerra de l’entrada actual del cementiri.
Una de les coordinadores de l’excavació, Almudena Garcia d’Aranzadi va mostrar la feina de classificació, ordenació i anàlisi de les restes trobades. Per exemple, un fèmur molt prim, un fet que indica segurament correspon a una persona que patia coixera. Segons les dades dels historiadors hi podria haver dues persones amb coixera entre les víctimes de la repressió franquista. Però també mostrà dos cranis, els dos perforats per impacte de bala. Garcia va explicar que segons el tipus de forat i la marca que queda, poden saber la quina trajectòria va fer la bala.
La visita acabà amb l’arqueòleg d’ATICS, Jordi Ramos, que s’encarrega de l’anàlisi dels objectes que es troben a les fosses. Una clau, per exemple. Una troballa que ens indica que es tracta d’una persona que feia comptes tornar a casa. No era, per tant, un presoner de guerra. Una sivella de cinturó – un model que es diu sivella automàtica – o una cremallera. Peces de roba que segurament corresponen a un milicià perquè necessitaven rapidesa a l’hora de vestir-se i desvestir-se. Bales, soles de sabata, diferents tipus de botons, encenedors o una cullera de casa bona d’algú que havia estat a la presó i a qui la seva família, li

havia duit l’utensili per tal que no menjàs amb les mans. Objectes que ens mostren les vides, que ens parlen de les persones que hi ha davall de la terra, darrere dels caramulls de cossos llençats un sobre l’altre sense cura. Una nova oportunitat per a revisitar la història, per a reparar la memòria i fer justícia.
Les properes visites es faran els dies 28 de novembre i 12 de desembre de 2021 en tres torns: a les 10, a les 11.30 i a les 13 h en grups de 25 persones. De moment no hi ha entrades disponibles però us podeu apuntar a la llista d’espera a través de la pàgina enviumanacor.cat.

 

Back To Top
Search