Skip to content

Ciris, flors i rosaris per Tots Sants

Tot i que la tradició es manté, cosa que es constata per les vendes que s’han fet a la cereria, les floristeries i forns, les disfresses terrorífiques prenen més protagonisme la nit del 31 d’octubre.

Tots Sants ha estat, una vegada més, una festa atípica. Enguany les altes temperatures i perquè estat en dimarts, el que ha propiciat que moltes persones fessin pont des de divendres, cosa que ha allargat les visites als cementeris. Això sí, ha estat una celebració sense restriccions després d’aquests darrers anys marcats per la pandèmia.

Tal com mana la tradició, els cementeris s’han omplert de flors i ciris. També alguns forns han fet molts de rosaris. I a Manacor, els que venen aquests productes coincideixen en fer una valoració positiva i reconeixen que han igualat el mateix nombre de vendes que l’any passat o, fins i tot, l’han superat.

Ciris i flors

Els ciris i les flors no han faltat al cementeri. El propietari de la cereria Sa Bresca, Joan Febrer, creu que “ha estat l’any més bo” de vendes a la tenda. Al cementeri, en canvi, ha estat “més dolent”. Ara bé, “no ens podem queixar”, afirma. Unes festes que l’han sorprès. Diu que “no ens pensàvem que anàs tan bé perquè tot ha pujat una mica”. De fet, l’any passat venien el ciri a 1,10 € i enguany l’han venut a 1,40 €, un 25% més car. Amb tot, estan “molt contents” encara que hi ha hagut clients que “ens han dit que no perquè ho trobaven car i no han comprat res, el que s’ha de respectar”.

I a devora els ciris, les flors. Tant Francisca Seguí, propietari de la floristeria Fullana, com Tomeu Mora, propietari de la floristeria Sa Morera, també fan un balanç positiu i constaten que la tradició continua. Que no decau. Així mateix, asseguren que de cada vegada més, els seus clients aposten per endur-se’n detalls i centres de flors ja preparats.

D’entre tot, Seguí destaca que ha estat “un Tots Sants molt llarg perquè la gent va començar molt prest”, el que diu que els hi “és beneficiós però cansa”. I Mora, al seu torn, lamenta que hagi fet tanta calor. “S’ha hagut d’aprofitar al màxim i vàrem intentar convèncer els clients que envers d’anar dia 29 al cementeri hi anassin més endavant per tenir la flor més fresca”.

Rosaris ensucrats

Antònia Roca, copropietària del forn Can Roca, observa que “no hem anat a menys” i que aquest darrer cap de setmana d’octubre es varen vendre “bastants” de rosaris. “Estic contenta perquè com a mínim, hem igualat l’any passat i aquests anys passats anava a la baixa, sembla que es vol recuperar la tradició”, explica.

En el seu cas, afirma que “la gent vol els clàssics i com l’any passat, que vaig introduir la patena de mantegada, enguany també ha funcionat”. Al forn fan els rosaris amb panellet i xocolata. També de fruita, però aquests notenen tant d’èxit.

Halloween pren força

La tradició continua vigent, però la celebració Halloween agafa de cada vegada més força. I això va quedar demostrat dia 31 d’octubre horabaixa i vespre.

El centre de Manacor es va omplir de gent disfressada, que enguany eren tant infants com gent adulta, vestida amb l’objectiu de donar qualque ensurt. També varen tirar coets fins ben entrada la fosca.

Back To Top
Search