Skip to content

PUBLICITAT

“Com el de sa Ferradura no n’hi ha cap, és un jaciment únic al Mediterrani”

Deu anys més tard d’iniciar el projecte Entre Illes, a la darrera excavació s’ha confirmat que el jaciment arqueològic, que data d’entre el 1.000 i el 900 aC, presenta una estructura defensiva, de fortificació

Amb la immensitat de la Mediterrània al fons i tot banyant-se a les seves aigües es troba el jaciment arqueològic de sa Ferradura, a Porto Cristo. “Ens trobam amb un cap costaner fortificat amb una línia de murades que tanquen l’accés a la part de dalt i té una cronologia precisa entre el 1.000 i el 900 aC, que és el moment de transició entre l’època de les navetes i els talaiots”, concreta la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Sales. A més a més, especifica que les característiques que presenta, la cronologia i la dificultat per accedir-hi, el fan un jaciment “peculiar”.

És un indret únic i singular que dissabte passat va donar per finalitzada la novena campanya d’excavacions, la qual va concloure amb una jornada de portes obertes. És necessari, però, tenir present que les excavacions s’emmarquen en el projecte Entre Illes juntament amb la menorquina Cala Morell.

Nous descobriments

Aquesta darrera campanya ha tornat a ser profitosa. S’ha excavat la zona exterior de la murada de tancament, on han fet noves troballes. Durant les tres setmanes que es va allargar l’activitat, varen poder documentar “una altra foganya, tot un conjunt de fauna i una vaixella de ceràmica amb tassonets petits que formen part d’aquesta gent”, explica la directora del Museu manacorí. Tot i això, encara queda molt per fer. S’ha de netejar i inventariar, també falta fer la feina de laboratori.

I amb els descobriments d’aquest 2021, s’amplien els detalls coneguts fins ara de sa Ferradura. Així, es poden permetre explicar que en aquests moments s’han identificat catorze foganyes, una petita habitació i un pati, dins el qual es troben algunes de les fogueres. Amb tot, poden afirmar que “realment no és un poblat”, ja que, construït, tan sols hi ha “l’habitació i l’espai a cel obert”, afirma Sales.

Jaciment fortificat

Enguany, a banda de les noves documentacions, han pogut “confirmar el que vàrem veure el 2018, que és una estructura defensiva amb un fort caràcter de fortificació”, assegura la directora del museu municipal. “És com una ciutadella medieval”.
Per poder entendre de què ens parla Sales, hem de saber que el jaciment de sa Ferradura està envoltat per una murada i només s’hi pot accedir per un corredor que acaba amb colze, el qual és únic en aquesta època. “Per ara, no hi tenim cap paral·lel”, afirma. Al que afegeix que, amb tot, “com el de sa Ferradura no n’hi ha cap, és un jaciment únic al Mediterrani”.

A més a més, després de tanta feina han pogut documentar que la fortificació “pareix que s’ocupava de manera intermitent”. La població s’hi refugiava quan es trobava en perill. Es defensaven dels atacs i amenaces provinents de l’interior de l’illa, ja que “és molt difícil que un vaixell hi fondegi”. Al que se suma el fet que saben que la gent hi pujava amb les seves vaixelles i els seus animals per poder menjar.

Pròximes actuacions

Tot i els grans avanços i descobriments assolits aquests deu anys, encara queda molt per fer. Sales explica que davant el jaciment fortificat hi ha una zona que, es pensen, podria ser un poblat de navetes. Ara bé, aquest lloc s’ha de netejar i hi han d’actuar per poder saber si realment es tracta del que sospiten o no.

Contemplen la possibilitat que no sigui de la mateixa època que la fortificació, “però seria de la mateixa cultura”, explica. És una campanya que preveuen poder posar en marxa d’aquí dos o tres anys i també s’inclouria en el marc d’Entre Illes.

Entre Illes

El projecte està impulsat pel Museu d’Història de Manacor, l’Ajuntament de Manacor i l’Ajuntament de Ciutadella. Va néixer dels interessos comuns d’un grup d’arqueòlegs, qui trobaven semblances entre el jaciment de sa Ferradura i el jaciment de Cala Morell. Fa una dècada que treballen de manera gairebé ininterrompuda, només registren un blanc el 2019 i 2020. El treball de camp, però, només el realitzen durant tres setmanes anuals; la resta és feina de laboratori i investigació.

L’objectiu final “és tenir més coneixement de com vivia la gent” i, en aquest cas concert, “poder establir una comparativa entre les illes”, explica Sales.

Després d’una dècada d’investigacions continuades, saben que encara que els dos estan en un cap costaner i tenen algunes característiques comunes, no són de la mateixa època. A més a més, sa Ferradura era ocupada de manera intermitent i Cala Morell pareix “un poblat de navetes”. Per tant, “la hipòtesi de partida no és del tot contrastada”, lamenta Sales. Ara bé, això no és cap trava per continuar amb les tasques d’excavació i anàlisi, ja que l’objectiu final és descobrir com vivien a la prehistòria.

Jornada de portes obertes

Dissabte passat, dia 8 de maig, es va dur a terme una jornada de portes obertes al jaciment. Una activitat que va donar per conclosa la darrera excavació. I Magdalena Sales assegura que “va anar molt bé”. És un jaciment que si no l’expliquen, és mal d’interpretar, reconeix.

Hi varen acudir una cinquantena de persones i es varen organitzar amb dos torns, tot i que molta gent es va quedar sense poder gaudir d’aquesta possibilitat.

PUBLICITAT

Back To Top
Search