skip to Main Content

Comença la recerca de familiars de represaliats per obtenir les mostres d’ADN i poder identificar les restes trobades

Els familiars poden contactar amb la Direcció General de Memòria Democràtica al telèfon 971178985 o a l’adreça de correu electrònic memoria@sgapm.caib.es

Les tasques d’excavació i exhumació de restes de persones afusellades el 1936 a Son Coletes han acabat. De fet, acabaren fa ja més d’una setmana. Ara, però resta encara tot un llarg camí per recórrer.

Al mateix cementeri manacorí els tècnics de l’empresa ATICS, concessionària de les tasques, continuen ara amb l’anàlisi antropològica de les restes. Com se sap, s’han trobat ossos corresponents a devuit persones afusellades aquell fatídic 1936. Les feines de laboratori es fan a Son Coletes Mateix.

Al tancament d’aquesta edició hem sabut que la crida pública als familiars de les víctimes per part d’ATICS i de la Conselleria era imminent. Cal dir, també que els tècnics de la Conselleria i d’ATICS ja s’han reunit aquesta setmana passada amb l’historiador Antoni Tugores i amb representants de l’associació Memòria de Mallorca i del Comitè de Son Coletes. L’objectiu d’aquestes reunions era posar en comú la feina feta durant tots aquests anys per poder acotar de la forma més precisa possible qui foren les persones assassinades al cementeri manacorí de Son Coletes. Així, a banda de la crida pública als familiars, ja hi ha hagut també primers contactes de forma interna i privada amb alguns dels familiars per iniciar el protocol de l’ADN. Fins ara, la Direcció General de Memòria Democràtica té localitzats els familiars d’una cinquantena de víctimes que podrien haver estat enterrades al cementeri de Son Coletes.

Cal dir que aquest protocol va molt més enllà de l’anàlisi biològica, i conté també entrevistes amb els familiars perquè puguin aportar dades sobre la complexió de les persones represaliades i altres dades que puguin ser útils o d’interès per a la identificació dels cossos. En aquesta recerca hi ha altres ajuntaments implicats, atès que Son Coletes no va ser un lloc de repressió exclusivament manacorina. Així també hi estan implicats Sant Llorenç, Artà, Vilafranca, Petra, Algaida, Porreres i Felanitx. A més, des de la Generalitat ja s’ha fet la crida a diferents ajuntaments, vista la troballa que s’ha fet de les restes de sis milicians republicans arribats a Mallorca amb les tropes del capità Bayo.

Back To Top
Search