Ens endinsam en la situació de diferents comerços locals de Manacor: com viuen el tancament i la complicada situació econòmica? Estan satisfets amb les mesures econòmiques i de supoort que s’han plantejat? Quina perspectiva tenen a partir de la desescalada?
“Ens estam preparant per quan ens deixin obrir”
Margalida Rosselló, propietària de la botiga Ca na Fay explica que tenen ben tancat i que de moment no poden fer res més que esperar: “Ens estam preparant per quan ens deixin obrir” diu Rosselló mentre explica que obriran amb totes les mesures de seguretat possibles: “Tendrem material de desinfecció tant per les clientes com per la roba” diu Rosselló. Tot i no poder obrir, explica que tot just fa uns dies s’han posat en marxa per posar al dia qüestions de paperassa i fer feina a porta tancada. “Algunes clientes ens ha telefonat per avisar-nos que posposaran les comunions després de l’estiu: en poder obrir anirem telefonant a tothom i veurem com ho podem fer”. Així mateix, la propietària de la botiga de vestits de dona i de comunió explica que s’han acollit a les ajudes estatals i que l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb elles per formar part de la plataforma online: “totes les iniciatives que es posin en marxa seran bones per intentar fer front a la situació”. Pel que fa al pagament d’impostos, creu que “val més prendre altres mesures abans i estudiar quines opcions tenim pels impostos d’aquí a uns mesos”.
“Estam plantejant fer repartiment a domicili pels clients habituals o que la clientela pugui recollir el menjar”
“Ens haurem de reinventar” diu Carles Gaià, propietari de bar Vermut, mentre explica que “ens estam plantejant fer repartiment a domicili als clients habituals o també que la clientela pugui recollir el menjar, perquè dins del bar no podrem tenir molta gent per mor de la reducció de l’aforament”. A més, també es plantegen l’opció de l’encàrrec i recollida pels sopars del cap de setmana.
Així i tot, afirma que “ens fa passar pena haver d’obrir en unes condicions que no ens permetin sobreviure” afirma Gaià. “En el nostre cas, el bar és petit i crec que la quantitat de persones que puguin venir amb un aforament tan reduït, ni estaran a gust sopant amb aquestes mesures ni ens permetran surar la situació econòmica” explica el propietari del local. Pel que fa a l’inici de la desescalada, el propietari comenta que “partir en segons quines condicions em fa passar més pena que no quedar com fins ara: si ens retiren els ajuts que tenim ara però hem de continuar fent les despeses habituals i no ens permeten retornar a la normalitat, no podrem ingressar prou com per a mantenir-nos” explica el propietari. Així mateix, considera que el més important és que “tothom pugui mantenir la feina, poder aguantar el cop i esperar que no s’allargui massa”.
Finalment, comenta que, de moment han rebut poca informació per part de l’Ajuntament però valora positivament qualsevol iniciativa que serveixi per reactivar el comerç local: “tant la plataforma online com el prorrateig de certs impostos em sembla bé”.
“S’ha reaccionat tard i s’està donant poc suport al comerç local”
“Crec que les coses no s’estan fent del tot bé pel que fa al comerç des de ja fa anys: la crisi del coronavirus ha agreujat aquesta situació” diu Toni Puigròs, propietari de la botiga Triatló Esports, que té tancat però des de fa uns dies està treballant a distància i fent repartiments a domicili: “Treballam per telèfon i xarxes socials i el preu dels productes està molt rebaixat però seguesc fent feina per poder pagar les factures”.
Pel que fa a l’Ajuntament, Puigròs considera que “s’ha reaccionat tard i s’està donant poc suport al comerç local” i pensa que hi ha moltes botigues que hauran de tancar. Ara bé, considera que tant la plataforma online com la campanya publicitària que es vol posar en marxa des de l’Ajuntament poden ajudar d’alguna manera però creu que fan falta més mesures i una major inversió econòmica. Així mateix, pensa que altres mesures serien més adients: “Per exemple, l’exempció o la reducció del pagament de certs impostos o posar en marxa subvencions que compensin totes aquelles taxes que ja s’han pagat” i explica que altres ajuntaments com els de Son Servera, Inca o Palma han posat en marxa mesures com aquestes. “Sé que deixar de pagar la taxa de fems no em salvarà el negoci però crec que és una manera més d’ajudar al petit comerciant”. A més, proposa que l’Ajuntament compri carpes perquè qualsevol comerç que vulgui en pugui disposar. “Fer fires de gastronomia, esports o moda, per exemple, ajudaria a tot el comerç de Manacor” diu Puigròs.
“Som partidària de què l’Ajuntament faci feina conjunta per tots els comerços del poble”
Antònia Roig és la propietària de les botigues Minimon i Ca n’Antònia i estava a punt d’obrir un nou negoci al centre, amb un concepte que mesclava els conceptes de cafeteria i botiga. Roig explica que en el cas de la primera botiga, sí que han pogut mantenir el repartiment a domicili perquè el producte té més sortida però ha aturat el nou projecte i no ha pogut obrir Ca n’Antònia. Pel que fa a les mesures econòmiques estatals, Roig pensa que les ajudes que reben les empreses són poques: “Crec que l’empresari ha de creure en el treballador i en el nostre cas volem cuidar els nostres treballadors” diu Roig mentre afegeix que “si l’empresari no té ajudes ni pot donar feina, ho tenim molt complicat per poder-ho fer”.
D’altra banda, pel que fa a les iniciatives de l’Ajuntament, explica que està contenta tant pel que fa al Marketplace com per la campanya publicitària: “Les mesures de l’Ajuntament arriben van arribant” diu la propietària de les botigues i afegeix que “la qüestió és que arribin i que les iniciatives estiguin ben treballades perquè puguin funcionar bé”. Així mateix, creu que tot això no bastarà però no considera que el prorrateig d’impostos, com per exemple el dels fems que s’hauran de pagar el proper mes de setembre, pugui servir de gaire. En el seu cas, explica que “som partidària de què l’Ajuntament faci feina conjunta per tots els comerços del poble, amb promocions publicitàries, tenint bones iniciatives comercials i unint tots els comerços locals de Manacor, allà on sigui que estiguin ubicats” diu Roig mentre afegeix que “hem de fer pinya i feina col·lectiva i també cuidar-nos entre nosaltres, comprant al petit comerç”. Així mateix considera que “ara més que mai és un bon moment per posar una dinamitzadora comercial”.