Skip to content

Una comunicació presentada a les Jornades d’Història Local reconstrueix amb imatges i testimonis la gran nevada del 1956

La comunicació presentada per Miquel Grimalt Gelabert, Joan Caldentey Brunet i Miquel Galmés Sagrera a les IX Jornades d’Història Local va fer possible una reconstrucció de les circumstàncies que envoltaren l’episodi de fred que va afectar Mallorca el febrer de 1956, i que va tenir com a fenomen central la gran nevada del 3 de febrer. A partir de testimonis orals, imatge fotogràfica i elements documentals es concreta l’abast temporal, espacial i la intensitat de la fredorada, que segurament constitueix l’episodi d’aquesta mena més intens de tot el segle XX a la nostra contrada. Finalment es posa en relació el temporal de fa 60 anys amb d’altres grans nevades en temps històrics i contemporanis.

Es van consultar informants com Mª José Morales, senyora de Son Sureda. El fenomen de la nevada ja és informat per “Última Hora” el mateix dia de Sant Blai a l’edició del capvespre. Ja posa la notícia a la secció “Al habla con Manacor…”.  Una entrada de fred siberià més una baixada de temperatures a la nostra part mediterrània feu possible el fenomen meteorològic.

La pregunta de la qual parteix la comunicació és: Va fer neu un sol dia? Els records sobre un fet poc normal poden ser exactes o bé resultar una mica alterats pel pas del temps.

Així, hi va haver 3 grans glopades d’aire fred. El 3 de febrer fou el dia més crític, amb -5 graus a Lluc. Dia 5 eren ja -10 graus, i es mantingué fins el dia 20.De dia 2 a dia 23, a Lluc, van estar de dia i de nit sota zero.

Un 20% dels empleats no pogueren arribar a la feina, ni es pogueren fer trasllats en autobús. El tren que havia d’arribar a les 10 arribà a la una. El Diario de Mallorca, a la seva crònica, esmentà que algunes teulades passaren per ull.

Dia 10 hi va haver una nevada que ningú, posteriorment, sembla recordar, les fonts orals no la citen. El diari descriu 15 cm. de neu una setmana després.  A Ciutat la nevada no va deixar de ser anecdòtica, a Formentor caigueren entre 75 i 80 cm. de neu.

A Artà es veien carreranys, la neu fou acaramullada i clar, semblava que havia caigut més d’un metre. A Manacor hi hagué dues grans nevades, la del dia 3 i la del dia 10.

Algunes cases rurals quedaren aïllades durant 3 dies. Així, també podem obtenir la informació de les temperatures mínimes mitjançant el pou de greixina, sabem que l’aigua gelada arribà als -8 graus.

 

Back To Top
Search