skip to Main Content

Confirmades 11 víctimes de la guerra civil entre les restes analitzades fins ara a Son Coletes

No hi ha dubte que l’obertura de Son Coletes l’any passat va significar una passa importantíssima cap a la recuperació i la reparació de les víctimes del 1936 a Manacor. A les víctimes trobades durant la primera fase s’hi han de sumar ara restes d’onze cossos mes que ja s’han pogut analitzar durant aquests dies durant la segona fase d’excavació, que es va iniciar durant aquest mes d’octubre.

L’equip d’antropologia ha començat a analitzar algunes de les restes disperses localitzades a la zona enjardinada a l’oest de l’antic cementeri, l’anomenada zona 4 d’intervenció per part de l’equip d’Aranzadi i ATICS.

En aquest moment, ja s’ha fet un estudi previ sobre la primera concentració de restes en posició secundària, és a dir, reubicades després de l’enterrament inicial, que es va localitzar els primers dies a la zona 4. L’anàlisi indica que aquestes restes corresponen a un nombre mínim de 41 individus adults, dels quals 9 presenten clares lesions perimortem. A aquestes nou víctimes, cal sumar les restes de dues més, descobertes recentment a la mateixa zona, prop de les criptes. Les restes d’aquests onze individus presenten evidències clares de lesions per arma de foc.

Mentrestant, la màquina retroexcavadora ja ha començat a rebaixar el paviment de la zona del passadís, on s’ha documentat que les fosses descobertes l’any 2020 tenen continuïtat. Ara s’han d’excavar, en espera de localitzar-hi noves restes relacionades amb la Guerra Civil, com ja va passar en la primera intervenció.

Visites guiades

La Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica ha decidit repetir l’experiència iniciada a Porreres i acostar als familiars de les víctimes i a la població en general la segona fase d’excavacions a Son Coletes a través d’un servei de retransmissions en directe, que es podrà seguir des del canal de YouTube de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica https://www.youtube.com/VicepresidènciaGOIB.

Aquestes connexions serviran per conèixer la darrera hora de les excavacions i permetran, alhora, formular preguntes en directe a través de WhatsApp (telèfon 650 40 25 27). Les connexions es duran a terme a les 16 hores dels dies 11 de novembre, 26 de novembre i 10 de desembre.
Ajuntament de Manacor i la mateixa Direcció General treballen conjuntament en l’organització de visites guiades en cap de setmana, obertes a la població en general i amb especial atenció als familiars.

Aquesta setmana passada les tasques d’excavació s’havien aturat uns quants dies coincidint amb la celebració de la festivitat de Tots Sants, precisament el dia de més concurrència als cementeris de Mallorca, segons era tradició majoritària fins fa pocs anys.

Back To Top
Search