skip to Main Content

Continua l’afluència massiva a cala Varques, malgrat les mesures dissuassòries d’aparcament a la carretera

Després de la col·locació de barreres a banda i banda de la carretera de Porto Cristo a Portocolom, en una longitud de dos quilòmetres a cada costat del creuer de cala Varques, l’afluència a l’emblemàtica cala manacorina no ha davallat, sinó que continua massiva com sempre.

El batle Miquel Oliver recorda que anant a Porto Cristo a la dreta, “hi ha l’accés a una finca privada a la gaia que hi ha entre la carretera vella i la nova. Aquesta entrada era la que feia servir el ‘cobrador’ per facilitar l’accés a l’aparcament irregular que hi havia allà”. Avui aquest accés està tancat, la finca impracticable i el “cobrador” persuadit de la il·legalitat de la seva activitat. Va ser la Policia Local de Manacor qui va advertir aquesta persona que la seva activitat era il·legal. També a l’esquerra i dins un altre bocí que queda entre la carretera vella i la nova s’hi ha posat una reixa perquè s’aparqui entre els arbres.

El batle Oliver explica que entre un i altre espais de carreteres velles ara mateix hi ha una cinquantena de places d’aparcament. De fet, diu Oliver, “l’actuació del Consell es va fer més per garantir la seguretat de vehicles i vianants cap a la cala, que no per dissuadir de la presència massiva de persones” a l’espai verge manacorí. Miquel Oliver aclareix que “la carretera vella és del Consell” i aquesta administració és la que podria prohibir l’aparcament també en aquests espais.

També s’ha actuat contra el xibiu que, malgrat tot, durant aquest estiu, de manera més o menys continuada, ha continuat obert a peu de cala. “Hi ha hagut visites dels tècnics de la Conselleria, no sols comunicant que es comet una irregularitat sinó demanant si hi havia un permís de l’Ajuntament, que òbviament no hi és”.

Un aparcament, la solució?
“No és una cosa que ens faci ganes, que hi hagi un parquing regulat per convidar a la visita d’aquest espai natural en un entorn sensible i sense serveis”, diu Oliver, que reconeix que “si al final el Govern balear després d’haver fet el reglament d’usos de l’espai Xarxa Natura determinàs tècnicament que la millor manera quin és el nombre de visitants que podria assumir aquesta platja, podríem assumir que la millor manera seria convertir aquesta xifra en places de pàrquing”. Això sí, diu, “sempre que hi hagi vigilància, informació als visitants en cotxe o als qui venguin de l’Estany d’en Mas vorera vorera”.

“És molt difícil aturar la voluntat de la gent”
Llorenç Mas, director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, diu que “no sé si la solució passa per posar un aparcament o no. El que jo vaig dir quan es varen posar aquestes barreres al costat de la carretera és que ara hi començaria a anar gent per l’Estan d’en Mas. En el fons és com voler posar barreres a la mar. És molt difícil aturar la voluntat de la gent”. Segons Llorenç Mas, “a Menorca està ple d’aparcaments relativament llunyans de les platges que funcionen molt bé. Però tenen una freqüentació molt baixa. A cala Varques una cosa així podria fer un efecte de més crida a un lloc que ja té una freqüentació alta”, i finalment se sincera: “Si qualcú tengués la solució m’encantaria que em pogués convèncer”.

Back To Top
Search