skip to Main Content

“Crec que ha de poder haver-hi dones que facin de cossier i homes que facin de dama”

Estefanía López (Manacor, 1992) serà la dama enguany a la dansa dels Cossiers, que sortiran a ballar el divendres 31 per donar el sus a les Fires i Festes de Manacor. Parlam amb ella sobre aquesta experiència.

Què significa per tu poder fer de dama?
Em fa il·lusió. Fa temps que em prepar i crec que és una manera de fer poble i participar de la cultura de Manacor.

Quant de temps fa que participes amb els Cossiers?
Fa quatre anys que assaig com a dama però anteriorment ja hi havia anat durant un temps, per mirar. Arran d’apuntar-me a ball de bot vaig interessar-me també per la dansa dels Cossiers i quan vaig agafar desimboltura, ja em vaig engrescar a fer de dama.

Sents nirvis per l’estrena?
No, jo em sent com una més. Que els cossiers, els sonadors i el coordinador estiguin tranquils em dóna calma. Supòs que a l’hora de fer el primer ball davant de tanta gent si que em crearà una mica d’impressió.

T’han donat consell les antigues dames?
Qui s’encarrega d’ensenyar el ball a les noves, és una antiga dama i les altres et poden donar consells sobretot per la sortida, però cadascuna al final té la seva gràcia a l’hora de ballar. És més un suport psicològic que els passos tècnics.

Com ha estat el procediment per la tria?
Enguany hem fet una votació però normalment es respecta el criteri d’antiguitat, el temps que fa que assages i també es valora que la dama estigui preparada per ballar.

Qui pot participar en aquesta votació?
Voten tots els que venen i assagen com a cossiers, hagin o no ballat.

I amb els cossiers el procediment és el mateix?
No, els cossiers els tria el coordinador. Com que són més no hi sol haver problema, tothom sol poder ballar i inclús n’hi ha que ballen els dos dies.

Es pot triar, si vols assajar com a dama o cossier?
Enguany hi ha hagut dues al·lotes que s’han apuntat i han estat assajant com a cossier sense cap problema.

Tenen opció de sortir enguany?
M’agradaria poder-te dir una data però l’únic que et puc dir és que estan assajant i estan passant el procés de tot cossier. És qüestió de temps i preparació. Al final això ho tria el coordinador.

Ja que dama només es pot ser una vegada, t’agradaria poder ballar com a cossier?
Sí. Crec que ha de poder haver-hi dones que facin de cossier i homes que facin de dama. Al final tu tens un paper i és igual si ets home o dona.

Vols afegir res més?
Sí, voldria convidar a tothom a venir veure’ns divendres i diumenge.

Back To Top
Search