skip to Main Content

Cultura, comerç i cossiers en unes Festes de Primavera òrfenes de fires, carrosses i castellers

Les Fires i Festes de Primavera encara estan envoltades d’un gran secretisme i fins que no es faci la presentació oficial, no descobrirem les intrigues més amagades, com qui dirà el pregó o què faran els cossiers

Per segon any consecutiu, Manacor no podrà viure les seves Fires i Festes de Primavera com estava acostumada. L’any passat es va fer de manera virtual, però enguany la presencialitat agafa força i des de l’Ajuntament treballen per poder realitzar la majoria dels actes possibles. “Queden dues setmanes i mirarem de quina manera ho hem de fer; no podem elaborar unes festes amb un mes d’antelació i arriscar-nos a què ens ho cancel·lin”, assegura el responsable de festes del municipi, Artur Aguiló. Fan feina tenint present que en aquests moments “la gent té ganes de festa” i faran “el que toca per preparar un programa”.

La pandèmia, en aquest cas, és un gran condicionant: les restriccions varien d’un dia per l’altre, la incertesa de què passarà dia 9 de maig i les mesures de prevenció impedeixen assegurar com seran les Fires i Festes al cent per cent. Artur Aguiló afegeix que en aquests moments estan pendents d’un inform de l’IB-Salut per veure si poden seguir endavant o no amb els actes previstos que aglutinarien 300 persones o més. Per la seguretat de tots i totes les presents, cerquen un espai adequat per “garantir un aforament màxim”. “Volem que pugui venir el màxim de gent”, i miren d’organitzar-ho en un “espai tancat per poder controlar l’aforament”.

Cultura, animació i cossiers

Les Fires i Festes de Primavera de Manacor del 2021 començaran divendres 28 de maig amb el pregó de festes al parc municipal i, tot seguit, un concert de la banda de música. Es donaran per finalitzades el diumenge 6 de juny, però encara no saben com serà la cloenda exactament, explica Aguiló. “De moment us pus avançar que hi haurà actes culturals, que és el que se’ns permet”, assegura el regidor. De “fira no n’hi haurà; les fires no estan permeses”, recorda. Tampoc se celebraran la cercavila dels cossiers, ni la desfilada de carrosses ni els castellers. Tot se substituirà per actes culturals, que en són l’alternativa que “garanteix que tothom estigui assegut amb distàncies, havent adquirit les entrades de manera prèvia i amb mascaretes”. Seran concerts, teatres, animacions infantils o projeccions audiovisuals.

“M’agradaria fer altres actes”, afirma Aguiló, però la situació no ho permet. I, al final, “la cultura és segura”. Calcula que hi haurà cinc concerts i, de tots ells, sabem que el grup Da Souza actuarà divendres 4 de juny.

Les activitats programades estan pensades per complaure tot el públic. I no, tampoc s’obliden dels més petits de tots, per qui han programat actuacions d’animació infantil.

Amb tot i com és costum, els cossiers tendran un gran pes en aquestes Fires i Festes. No realitzaran la tradicional cercavila, però sí que hi seran. Artur Aguiló remarca i repeteix que no ens poden descobrir encara de quina manera seran presents, però que de ser-hi, hi seran, afirma. A banda d’això, es projectarà el reportatge que rememora el 40è aniversari de la recuperació d’aquesta institució. Ara bé, el documental es va fer l’any passat, però fins ara no han tingut l’oportunitat de mostrar-ho.

A més a més, ha volgut posar en relleu la importància del comerç local. Els dies 29 i 30 de maig es farà una convidada als comerços perquè treguin el seu producte al carrer en el marc de la campanya Manacor Encantat. “Són cosetes per ajudar ara més que mai”, afirma.

Back To Top
Search