Skip to content

Curiositats santantonieres

El de la Pobla, el millor Sant Antoni?
Els companys del Punt Informatiu de Pollença han llançat a la xarxa una enquesta santantoniera, en la qual es demanen quin és el millor Sant Antoni de Mallorca. Al tancament d’aquesta nostra edició, la Pobla s’en duia l’avantatge amb un 32% dels vots. Li trepitjaven els talons Pollença, amb un 27% dels votants, i Manacor, amb un 26%. A l’enquesta hi han participat fins ara 641 persones.

Sense assegurança no hi ha camió
Una de les peculiaritats del Sant Antoni Manacorí dels anys noranta i de la primera dècada del segle XXI era el camió que transportava els dimonis i la comitiva d’autocars que li anaven darrere. La tradició es va estroncar quan l’Ajuntament va decidir deixar de pagar l’assegurança d’aquell camió i de la gent que hi colcava.

L’any 2007, peu pla a Completes
Fa només dotze anys es podia entrar sense cap casta de control a l’església per assistir a completes i participar en el cant dels goigs. La massificació de la festa s’ha esdevingut molt recentment i són molts els qui recorden amb nostàlgia una participació festiva i jove però encara no massificada.

Els panets de can Pastureta
Un dels moments més esperats de la festa és el final de la volta dels dimonis el dissabte de la festa. Tot acaba a Fartàritx, a can Pastureta. Mai un panet de trempó havia estat tan bo.

Pedro Beia, aquell banderer immortal
Pedro Riera, Beia, és un dels santantoniers més estimats. Ha estat l’encarregat de dur el penó de la festa el dia de les Beneïdes. Frega la norantena, i va començar a anar darrere els dimonis quan en tenia només sis. Santantonier tota la vida.

El zel santantonier de don Mateu
Mossèn Mateu Galmés va ser l’ànima del manteniment i recuperació de la festa els anys vuitanta. Quan ell partí de rector i arribà Joan Bauçà, vilafranquer i poc de la festa, don Mateu creà el Patronat per entregar la festa al poble i evitar així que s’aigualís la feina feta.

Back To Top
Search