skip to Main Content

“De totes les coses que fèiem el Concurs de Glosa Escrita era l’única que podíem continuar fent”

Convocada la vuitena edició d’aquest certamen. L’organització convida tots els participants a penjar les seves gloses cantades després del verdicte.

Avui t’enyor com qui enyora
les carícies de l’amant.
Avui vespre, t’enyor tant
com el crepuscle a l’aurora.
De la vena glosadora,
que ara raja sense fi,
què en faig si no li puc dir
que ha de romandre estroncada
perquè enguany no hi ha glosada
a dins el bar mallorqui?

Amb aquesta dècima expressava el glosador Mateu Xurí divendres passat l’enyor infinit que sentia per la glosada que cada any, el divendres abans de Sant Antoni, se celebra al bar Mallorquí, i que ha esdevingut una referència en el món de la glosa arreu del nostre país. Just abans d’aquesta ximbombada i abans també de la torrada, té lloc cada any el lliurament dels premis del Concurs de Glosa Escrita, que l’any passat va arribar a la seva setena edició. El caràcter escrit d’aquest certamen ha permès, però, que, en contra del que ha passat amb la ximbombada i tants d’altres actes multitudinaris de la festa de Sant Antoni a Manacor, enguany pugui tornar a convocar-se.

Cent per Cent ha pogut parlar amb un dels capdavanters del trull del Bar Mallorquí, Miquel Sureda, que ens ha confirmat que, efectivament, “es convoca el concurs de glosa escrita amb l’esperit que hem de continuar fent tot el que es pugui fer. I l’única cosa de totes les que fèiem que ara podem repetir és aquest concurs”.

Tanmateix, Sureda admet que “enguany no podrem fer entrega de premis, almenys fins que la pandèmia ho permeti. Si és possible, més endavant farem una festa amb ximbombada tot d’una que es pugui”. Mentrestant, els guanyadors del concurs sortiran publicats com cada any: un premi especial al millor conjunt de tres quartetes i premis a les tres millors quartetes. El veredicte es farà públic dia 16 a les 14:15h, “la mateixa hora que sortirien els dimonis. És la manera de poder continuar fent poble i que la cosa no decaigui”.

Sureda manifesta emocionat que “la gent divendres passat ens va fer molt de cas i va publicar a les xarxes moltes dècimes i gloses, i també molts de vídeos recordant les vetlades del Mallorquí”.

Una de les novetats proposades pels organitzadors enguany amb aquest nou format confinat del Concurs de Glosa Escrita és la publicació a les xarxes de les quartetes cantades per part dels participants: “Els ho demanarem a tots una vegada que s’hagi fet públic el veredicte i també tendrem un premi per a aquelles persones que hagin estat més gracioses o originals a l’hora de cantar-les”.

El jurat, com cada any el formaran Mateu Matas, Xurí, Maribel Servera i Antoni Llull, Carnisser. S’haurà de veure com hauran de fer les seves deliberacions i si hauran de torrar la panxeta, el llom, els botifarrons i la llonganissa que solien torrar cada any per poder decidir, panxa plena, quines eren les millors quartetes de cada any. El concurs del Mallorquí és un dels més participats del territori, i sempre s’hi envien prop d’una setantena de treballs d’una qualitat tan elevada que fa molt complexa la tasca del jurat.

Back To Top
Search