skip to Main Content

“Demolir una ruïna és molt més costós que fer una tasca de manteniment de l’edifici”

Dels 13.333 immobles que haurien d’haver passat la Inspecció Tècnica d’Edificis, només ho han fet 4.398, segons dades del Departament d’urbanisme de l’Ajuntament manacorí. La manca de recursos humans per fer complir la norma se suma a la poca responsabilitat dels ciutadans a l’hora de mantenir les seves propietats. Així i tot, la delegada Núria Hinojosa està contenta de la resposta ciutadana i espera donar una nova embranzida a l’ordenança.

“La nostra voluntat és començar a fer-hi una feina molt seriosa i per això ja hem posat un equip de tècnics que se n’ocupen”. Núria Hinojosa afronta així el dèficit de dos terços d’immobles que haurien d’haver passat la Inspecció Tècnica d’Edificis i encara no ho han fet. La delegada d’Urbanisme reconeix que “per manca de recursos, per l’aprovació pendent del Pla General i per altres motius hem comprovat que hem comprovat que no es va fer la feina que s’havia de fer per donar compliment a l’ordenança”. Tanmateix Hinojosa creu que “l’accent l’hem de posar en el fet que l’Ajuntament farà una feina per revisar tot això”. Per això aquest 2020 s’enviarà una nova notificació als edificis que complesquin cinquanta anys. La líder socialista també afirma que “si veim que després d’aquesta nova notificació no s’ha fet cas de les indicacions, haurem d’iniciar un procediment sancionador”. Per a Hinojosa és important que els ciutadans entenguin que aquesta ordenança vol “evitar una degradació i un estat de ruïna de molts d’immobles que no han fet aquest deure de conservació. Demolir una ruïna és molt més costós que no fer una tasca de manteniment”. Els paràmetres que determinen un informe favorable són els de “conservació, accessibilitat i eficiència energètica”.

Hinojosa reconeix que han detectat que “ no es feia un seguiment tècnic del que es presentava i no es presentava. Això vol dir que haurem de fiscalitzar tots els informes presentats a partir del 2016” i tot seguit agreix moltíssim “l’aportació dels ciutadans que ho han presentat”. “Si volem evitar la degradació del centre històric de Manacor, si volem posar l’accent en la reforma i rehabilitació més enllà de créixer amb noves construccions cal anar per aquest camí”, diu Hinojosa que, a més, veu aquestes reformes com una “oportunitat ara que vivim una crisi econòmica que també afecta aquest sector”.

Finalment, la delegada d’Urbanisme es mostra satisfeta pels més de 4.000 informes favorables i recorda que “elevarem al ple de juliol una proposta perquè l’Ajuntament doni tota la facilitat del món a la gent que faci reformes als habitatges de més de 30 anys, perquè la gent entengui que tenen l’Ajuntament al seu costat”, tot i que aclareix que “no tendria sentit vincular aquestes bonificacions a informes desfavorables”.

Back To Top
Search