skip to Main Content

Després de la vaga de fems arribaran les sancions

S’ajorna la interrupció en la recollida de fems i apareixen els retrets: uns serveis mínims elevats i uns dies que l’Ajuntament de  Manacor no pagarà. Dues de les parts implicades expliquen la situació.

Des de dijous passat i fins aquest dilluns s’han acumulat bosses de fems als contenidors de Manacor. La recollida porta a porta s’ha duit a terme amb relativa normalitat. Un escenari, però, que s’ha estès arreu de Mallorca i Menorca amb motiu de la vaga dels treballadors que executen aquest servei, una protesta per aconseguir millores salarials i un conveni col·lectiu autonòmic. Ara, s’ha ajornat la vaga fins a nou avís.

Al nostre municipi es va prioritzar la recollida per fraccions, tot i que no s’ha arreplegat ni el cartó ni el vidre. També s’havien de centrar més en la neteja viària per garantir la salubritat del nucli urbà. Així, “amb la col·laboració ciutadana i els serveis mínims havia d’anar bé i aguantar la situació”, assegura el delegat de Tractament de Residus i Neteja Viària, Sebastià Llodrà. Ara bé, “l’empresa no ha complit i els serveis mínims només es varen cobrir divendres”, lamenta. Fet que veu agreujat perquè considera que en el cas de Manacor era més fàcil “combinar el dret de vaga i l’obligatorietat de recollir residus”, ja que s’havien acordat uns serveis d’entre un 40% i un 50%.

Al seu torn, el secretari general d’Hàbitat CCOO i representant del comitè de vaga, Miguel Ángel Pardo, defensa l’actuació dels treballadors i treballadores. Considera que els serveis mínims establerts “vulneren el dret a vaga”. Una actuació, però, que ve acompanyada de conseqüències per les empreses concessionàries del servei, LUMSA a Manacor.

I és que l’Ajuntament els castigarà econòmicament amb una sanció d’entre 12.000 euros i 24.000 euros. Així mateix, tampoc pagarà a l’empresa els dies que els seus treballadors i treballadores no han fet feina. “No podem pagar per un servei que no s’ha donat ni pagar uns serveis mínims que no s’han complit”, afirma Llodrà, ja que “és una falta molt greu”.

Però no són els únics que interposaran demandes. De fet, Pardo explica que des dels sindicats també demanden els Ajuntaments “pels serveis mínims, que són una barbaritat”. “El de Manacor també la rebrà”, especifica. Amb tot, el portaveu de CCOO està convençut que guanyaran.

No es pagaran més hores

Si es tenen en compte els precedents, després d’una vaga els treballadors fan feina de valent per tornar a deixar el poble net i sense fems. Per exemple, fa tres anys hi va haver una aturada de cinc dies i amb dues jornades i mitja, Manacor tornava a ser el de sempre. Aquesta vegada, però, no serà així.
La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), on està adherit Manacor, ha decidit que no pagaran cap dia de vaga ni cap hora extra. Motiu que ha portat als treballadors no esforçar-se per recollir els fems com més aviat millor. De fet, aquests dies circulava entre els treballadors una gravació de veu de Pardo que els incitava a mostrar-se passius.

El descontentament entre les tres parts és més que evident. Ara mateix la vaga està ajornada, però des de CCOO obreres no descarten tornar-la a reprendre. De fet, el secretari general assegura que “si sancionen i pressionen, haurem de reprendre la vaga, des de la FELIB ens han enganat”.

Back To Top
Search