skip to Main Content

“Dia de platja sorgeix de la necessitat de crear un cinema que representi la nostra realitat”

Miquel Jaume Zuzama (Artà, 2001) estudia cinematografia a l’ESCAC de Barcelona i aquest mateix divendres, a les 20h i amb la participació en el seu repartiment de Pep Alba o Joan M. Pasqual, estrena el seu primer curtmetratge

“A les noces d’or dels meus padrins jo tenia quatre o cinc anys. Ma mare em va deixar una càmera digital i em vaig posar a fer fotos com un boig. Em resulta interessant ara veure que vaig passar molt de gust, encara que no sabés el que feia…”. Aquesta és una de les anècdotes que podrien explicar l’interès del jove artanenc Miquel Jaume Zuzama pel cinema. Divendres, aquest estudiant de 2n de cinematografia a l’ESCAC de Barcelona estrenarà “Dia de platja”, un curtmetratge de deu minuts que compta amb la participació en el seu repartiment de Pep Alba, Joan Lluís Terrassa i Joan Maria Pasqual.

Sempre vinculat al món de les arts i de la creació (“si fos músic seria compositor”, diu), Miquel Jaume explica que en un principi aquest curt “era una pràctica de 1r, havíem de fer un curt de ficció de deu minuts amb tres actes. Però és cert que els alumnes solem aprofitar aquestes pràctiques per fer-les tan bé com podem i així incorporar-les al nostre portafoli”. Aquella pràctica va coincidir amb l’aparició de la Covid-19 i el confinament: “A casa ho vaig poder preparar millor i vaig enregistrar el curt a Mallorca, amb els recursos propis i amb la meva gent”. El guió, el muntatge i la direcció són cosa seva, però ha comptat amb la col·laboració de dos companys, un a la direcció de fotografia i una altra companya a la direcció d’art. “Si no ho hagués fet a Mallorca, la producció hauria estat un fracàs absolut”, reconeix.

Ara, però, aquesta història que s’endinsa en la transició dels anys setanta entre la Mallorca rural i la turística, serà estrenada al poble natal del seu director. “Hi ha un conflicte generacional entre un padrí, un pare i un net. El pare està immers en el dia a dia de fora vila, mentre que el padrí, que comença a patir demència senil, fuig de casa i sembla voler fugir d’aquesta roda de producció”, diu Miquel Jaume sobre l’argument del curt, que ha estat enregistrat a una finca familiar d’Artà i a la platja de cala Mesquida.

“Dia de platja sorgeix d’una necessitat de crear un cinema que representi la nostra realitat”, acaba dient el novell director artanenc, que reclama un impuls institucional al cinema a Mallorca, on hi ha gent per fer feina, “però no està interconnectada”.

Back To Top
Search