Skip to content

Dia mundial del medi ambient

El racó nutricional. Rosa Riera

El passat 5 de juny va ser el dia mundial del medi ambient. En els darrers anys han estat moltes les accions que s’han posat en marxa per cuidar el medi ambient, ja sigui fer campanyes per fomentar l’ús del transport públic, per reciclar i reutilitzar més o reduir el consum de certs productes entre altres. Són tantes les accions que es poden fer que inclús poder trobar-ne en l’àmbit de l’alimentació.
Començant pels diferents tipus de productes que podem trobar el mercat es recomana consumir productes de proximitat i de temporada. De proximitat ja que la petjada de carboni que tenen darrere és menor envers si provenen de l’altra punta del món i han necessitat ser transportats. I de temporada perquè no ha estat necessària l’energia de càmeres per emmagatzemar-los, ja que es venen quan és l’època. A més si consumim productes d’aquests, solen tenir millors qualitats organolèptiques i els solem trobar a un preu més econòmic que no si no ho fossin i així també ajudaríem a la nostra economia particular.
Ja passant a nivells superiors trobaríem la possibilitat de cultivar els nostres propis productes, és a dir fer hort. Sé que pot ser complicat, però aquí a Mallorca qui més qui menys té un foravila on pot sembrar alguns productes (òbviament no vull dir que sembreu tota l’oferta del mercat, però alguns com lletugues són molt fàcils de dur). A més també hi ha la possibilitat de fer hort a casa amb unes pasteres a posta que es podrien fer amb palets i unes teles especials i sembrar plantes aromàtiques o lletugues.
Un altre punt a tenir en compte relacionat amb l’alimentació és usar menys productes envasats, sobretot aquells que venen en materials que no es poden reutilitzar com papers o plàstics. Aquests productes són una gran majoria dels que trobem al mercat perquè gairebé per tot n’hi posen. Però per exemple si en lloc de comprar fruita o fruits secs dins envasos de plàstic la compréssim a l’engròs o si en anar a comprar la carn/peix o productes similars ens ho podrien posar dins carmanyoles. És obvi que hi ha productes com la llet què no es pot prescindir. També podem alternar la compra de iogurt natural amb l’elaboració de iogurt casolà, ja que així també reduiríem el plàstic.
Tot això en els darrers dos o tres anys s’ha facilitat perquè han posat a la nostra disposició bosses de tela per poder comprar la fruita. Seguint en la línia d’usar menys plàstics fer ús d’ampolles personals que es puguin omplir amb aigua de l’aixeta, sempre que sigui potable, o bé combinar-ho amb la compra de barrals d’aigua també redueix l’ús d’aquests materials derivats del petroli.
Ja per acabar, el consum de productes derivats d’animals té un gran impacte a escala mediambiental que no si es consumeixen productes d’origen vegetal. Això és degut al fet que no només fa falta aigua pels animals, també s’ha d’elaborar el pinso per alimentar aquests animals i si són criats en granges, s’emeten gasos d’efecte hivernacle deguts a la producció.
És per això que una dieta basada en plantes pot ser beneficiosa pel medi ambient, no vull dir amb això que hàgim de canviar la nostra manera d’alimentar-nos, però si conscienciar d’incloure més proteïna vegetal i no consumir tanta carn, com passa a la majoria de llars, intentant sempre que els vegetals que incloguem siguin de temporada i proximitat i els aliments carnis no provinguind’explotació animal.

Back To Top
Search