Parlam amb Laura Moyà, que està al capdavant del grup de Telegram “Adolescència Lliure de Mòbil Mallorca”, que pretén fer passes per la regularització de l’ús del mòbil per part…

Lliurats els Premis Ciutat de Manacor de literatura
Xavier Gimeno en novel·la, Laia Carbonell en poesia, Josep Tomàs en teatre i la manacorina Bàrbara Duran en assaig foren els guardonats d’enguany
En una gala conduïda amb solemnitat i amenitat alhora per Bàrbara Nicolau, amb l’acompanyament de Roger Pistola i Albert Martínez, varen ser lliurats dissabte passat els Premis Ciutat de Manacor de literatura en les seves modalitats de novel·la, poesia, teatre i assaig. Com ja és tradició els darrers anys, durant l’acte els assistents pogueren gaudir d’un tast de cadascuna de les obres guanyadores mentre engolien un vermut ben fresquet. La meitat de l’auditori s’hagué de desplaçar, en absència d’un envelat que els protegís del bater de sol en aquella hora. El professor i escriptor Xavier Gimeno va guanyar el Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver per l’obra Ofici de bastardia. La periodista i poetessa Laia Carbonell s’endugué el Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera amb el poemari Nibrós; el periodista i guionista Josep Tomàs guanyà el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal Alcover per l’obra Piròmans; i la professora i investigadora manacorina Bàrbara Duran obtingué el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover amb l’obra Deixem lo dol. Goigs i músiques de Pasqua als inicis del tercer mil·leni.
Els premis Ciutat de Manacor, que impulsa l’Ajuntament de Manacor condecoren i promocionen projectes acabats d’escriptors emergents o consolidats, d’assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, han rebut un plat de ceràmica fet en els tallers d’Aproscom. I cal recordar que els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l’edició de les obres literàries premiades, a càrrec de l’editorial Món de llibres.
El jurat de la modalitat de novel·la, considerà Ofici de bastardia com una obra solvent que reconstrueix “l’època històrica dels indians, amb una trama ben plantejada que absorbeix el lector i amb uns personatges molt ben construïts”. El premi de novel·la està dotat amb 5.000 euros i preveu la publicació de l’obra. Gimeno ja havia publicat altres novel·les amb anterioritat, fins al punt de guanyar el 2008 el premi Ciutat de Palma.
En la modalitat de poesia, el jurat format per Glòria Julià, Antoni Riera i Anna Pantinat Hernández, guanyadora de la passada edició d’aquest premi, ha valorat del poemari guanyador “la cohesió de la seva estructura; que la lectura dels seus versos fluids, plens de matisos, ens faci sobrevolar escenes, que entronquen amb la tradició de Víctor Català o la Rodoreda de “La mort i la primavera”. Laia Carbonell és directora de programació de l’Horiginal i ha guanyat també el 2015 el Premi Amadeu Oller. El jurat va voler fer una menció especial al poemari Làpida, de Núria Busquets.
En l’apartat de teatre, el jurat, format per Tomeu Amengual, Toni-Lluís Reyes, Carles Cabrera i Víctor Muñoz considera el text guanyador una peça on “s’hi entrellacen tres històries molt ben desenvolupades. I hi destaca la presència del foc com a element purificador enllaça amb els clàssics”. Josep Tomàs, el seu guanyador, ha fet feina de guionista en diversos mitjans de comunicació.
Finalment, Andreu Ramis, Margalida Coll i Fina Salord, membres del jurat de la modalitat d’Assaig, consideren la proposta de la manacorina Bàrbara Duran “un estudi d’un d’abast territorial ampli, que inclou tot l’àmbit de la cultura catalana i que afronta una manifestació del patrimoni cultural immaterial (els goigs i les músiques de Pasqua) des de perspectives disciplinàries diverses: l’etnopoètica, l’etnomusicologia i l’antropologia.