skip to Main Content

Dos anys sense les capades

Les restriccions derivades de la crisi del coronavirus han deixat els fidels catòlics manacorins sense encontre el dia de Pasqua per segon any consecutiu. En parlam amb Guillem Galmés, un dels portadors de la Marededeu de Pasqua.

 

La tradició catòlica estableix que el dia de Pasqua, a l’hora de l’angelus, una figura de Crist ressuscitat es troba amb la de sa mare. La marededeu de Pasqua mostra la veneració pel seu fill retornat a la vida després del martiri a mans dels sodats romans amb tres capades. Són, poc o molt, tres reverències que un dels portadors de la figura s’encarrega d’executar.

En parlam amb Guillem Galmés, Matxet. “Jo tenc 77 anys i vaig començar a dur la marededeu de Pasqua quan en tenia 14”. Son pare, i també el seu padrí, ja n’havien estat portadors, però des de fa alguns anys qui la porta a ca seva és una de les seves filles i també un net seu, “el fill de l’altra filla”.

Els altres portadors de la marededeu també han estat hereditaris. En canvi, el Crist ressuscitat era portat per una família, que fa uns anys va renunciar a continuar amb aquesta tasca, que va ser assumida per la Confraria dels Natzarens.

Aquests dies la marededeu de Pasqua roman exposada a un costat del passadís eentral de l’església gran. A l’altra banda, el Crist ressuscitat. Però precisament aquest fet fa que no puguem accedir a veure’n el mecanisme, que Guillem ens explica. “Hi ha com una espècie de calaix, i una maneta, que quan l’accionam va davallar la vertical i fa que la marededeu s’agenolli”. La darrera acció aconsegueix que la figura acabi fent una capada, una acotada, una reverència davant la figura de Crist ressuscitat. Qui s’encarrega de dur a terme aquesta acció és Sebastià Duran, Porgador, que sembla que hauria dit que ja no tornarà sortir pus el dia de Pasqua per fer aquesta tasca que durant tants d’anys ha duit a terme. La tasca de fer acotar la marededeu fins a operar l’esmentada reverència, “s’ha de fer amb força, però al mateix temps s’ha d’anar alerta perquè no sigui molt brusc, perquè sigui elegant”.

Des de l’església no es fa un manteniment especial d’aquest mecanisme que permet les capades de la marededeu, “simplement, abans de sortir revisam que vagi bé”, diu Mateu Grimalt, escolà major de l’església gran.

Aquests portadors també surten el Divendres Sant, però en aquest cas s’encarreguen de la figura de la marededeu de la Soledat, que desfila acompanyant el Sepulcre.

La suspensió coronavírica de l’encontre ha suposat una fet inèdit en la història recent d’aquest esdeveniment litúrgic, ja que, com recorda Guillem Galmés, “hi havia hagut dues vegades que les capades es feren dins l’església perquè plovia”, però ni l’any passat en ple confinament i estat d’alarma, ni enguany, per les mesures i restriccions que tots coneixem, l’encontre no s’ha duit a terme.

Back To Top
Search