skip to Main Content

Dos molins fariners de Manacor s’incorporen a la Ruta dels Molins de l’Euroregió Pirineus Mediterrània

El molí d’en Fraret i el molí d’en Sopa ja formen part d’un projecte europeu que vol donar a conèixer els molins del nostre municipi i el seu entorn. A més de posar en valor els molins de Manacor i de Mallorca, el projecte “Els molins: una altra mirada” relaciona aquests elements del nostre paisatge amb els que existeixen en altres punts de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. De fet, el projecte té com a objectiu principal dinamitzar i evitar la pèrdua del patrimoni molinològic de l’Euroregió.

Dissabte passat el batle de Manacor, Pedro Rosselló, va signar els documents d’adhesió a la ruta pel molí d’en Fraret, juntament amb el conseller insular de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. I és que el Consell de Mallorca impulsa la Ruta dels Molins a l’Euroregió Pirineu Mediterrània juntament amb la Fundació el Solà (Catalunya), el Parc Natural Regional de la Narbonnaise en Méditerranée (Llenguadoc-Rosselló) i el Parc Natural Regional de Grands Causses (Migdia-Pirineus). Just després els propietaris del molí d’en Sopa també signaren els documents d’adhesió. “Aquesta iniciativa és un bon exemple de col·laboració entre regions, institucions públiques i propietaris privats; un camí que hem de recórrer junts per potenciar i revalorar el nostre patrimoni”, declarà el batle de Manacor després de la signatura.

L’acte de signatura per part dels propietaris dels molins que integraran la ruta europea va tenir lloc a Montuïri, en el marc d’una ruta organitzada pel Consell de Mallorca i l’Associació d’Amics del Molins. Allà també es presentà el mapa desplegable de la ruta, que inclou informació de tots els molins de les quatre regions que participen en el projecte europeu. Aquesta primera versió del mapa s’ha imprès en català i francès i s’editarà en castellà i en anglès. Igualment, s’han pogut veure els vídeos que s’han editat de cada un dels molins, en què els propietaris i el personal tècnic de l’Ajuntament de Manacor presenten els molins i ens conviden a visitar-los. Davant cada molí, també s’ha instal·lat un faristol informatiu.

El molí d’en Fraret és propietat de l’Ajuntament de Manacor. El molí es va construir al segle XVIII i va funcionar fins al 1937; actualment allotja la Secció Etnològica del Museu d’Història de Manacor. El molí d’en Sopa, en canvi, se suposa que es va construir a principi del segle XIX i el Consell de Mallorca ha col·laborat en la darrera restauració de la construcció. A més dels dos molins de Manacor, la ruta europea inclou els molins d’en Fraret i d’en Nofre, a Montuïri; el molí de Son Gornals, a Porreres, i el molí de Can Garra Seca, a Llucmajor.

Back To Top
Search