skip to Main Content

El batle proposarà a la resta de grups de l’Ajuntament de proclamar Aurora Picornell Filla Adoptiva de Manacor

 

“T’han trobat, Aurora”. Així, amb to decidit i sense tremolor a la veu, encetava el batle Miquel Oliver la seva compareixença davant els mitjans arran de la troballa de les restes d’Aurora Picornell al cementeri manacorí de Son Coletes juntament amb les restes d’altres quatre dones encara per identificar i que amb tota seguretat seran les Roges del Molinar.

Oliver ha seguit el seu parlament afirmant que “a cada palada a Son Coletes s’ha reescrit la història” alhora que feia referència als testimonis orals que sempre havien situat a Porreres l’assassinat de Picornell i les Roges del Molinar. “Podreu matar homes, podreu matar dones i fins i tot el meu fill que no ha nascut encara, però i les idees? Amb quines bales matareu les idees?”, escrigué Aurora Picornell abans de morir.

El batle de Manacor ha dit també que “només trobam allò que cercam, i només trobam allò que coneixem”, recordant la frase de l’investigador Cesc Busquets, director de la primera fase d’excavacions a Son Coletes. “Ara”, ha continuat Oliver, “amb allò que coneixem hem de continuar cercant per continuar trobant. Gràcies”.

El batle ha acabat la seva intervenció remarcant que la de Picornell “és una troballa important per a la memòria, però també per a Manacor. Per això demà mateix em posaré en contacte amb els diferents portaveus dels grups municipals per proposar-los el nomenament d’Aurora Picornell com a Filla Adoptiva de Manacor.

Seguidament, ha pres la paraula l’historiador Antoni Tugores que començà afirmant que “totes les víctimes tenen el mateix valor però n’hi ha algunes que adquireixen la categoria de símbols, de mites, i fins i tot de llegendes. Aquesta troballa posa claror a una història enigmàtica”. L’investigador manacorí ha afirmat també que “ja des del moment que els arqueòlegs ens explicaren que eren dones que anaven ben vestides, perdé pes la hipòtesi que poguessin ser els cossos de les cinc infermeres, però costava de creure que poguessin ser els d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar”.

Se sap que les Roges del Molinar i Aurora Picornell passaren per Porreres en el seu trànsit cap a la mort i la desaparició forçada. Com va ser l’encadenament dels fets és ara feina dels investigadors, i serà complicat d’escatir: “La maniobra de dur-les a Manacor és una maniobra com tantes que no tenen sentit. Si les varen matar a Porreres, el més lògic era que les enterrassin allà, però tampoc té sentit que matin cinc dones”.

“Estam molt impressionades”, ha dit Antònia Matamalas, del Col·lectiu de Dones de Llevant. “Volem donar les gràcies al coneixement aconseguit gràcies a la feina de tots els investigadors i en particular a Manacor d’Antoni Tugores i també al Comitè de Son Coletes.

“També d’altra banda, tenc pena que Aurora Picornell hagi estat aquí durant 85 anys i no ho sabéssem, perquè hauríem fet més coses per recuperar-la i recordar-la. A part de la feina que hem fet per les cinc milicianes, també hauria estat per Aurora Picornell i les altres quatre dones” que foren assassinades amb ella, ha acabat dient emocionada Matamalas.

Back To Top
Search