skip to Main Content

“El capvespre de dia 16 hi ha moltes famílies manacorines que vénen a Sant Llorenç”

Antoni Gomila “Botó” (Sant Llorenç, 1978) és l’obrer major del sobreposat de Sant Llorenç i també un dels dos dimonis del poble. Parlam amb ell sobre la festa al poble.

Com sorgeix el sobreposat de Sant Llorenç?
Va ser una encalentida meva. Cap a l’any 2007 semblava que la festa, d’un any per l’altre, anava perdent detalls: quedaven pocs foguerons, els dimonis ja no sortien i no s’acabaven de coordinar amb la banda… A jo de sempre m’ha estirat molt Sant Antoni i em sabia greu que es perdés. Vaig agafar un grup de joves per posar-nos a fer-hi feina. A més, els joves anaven de marxa a Artà o a Manacor i entre tots el grup que vàrem formar vam estirar de valent.

Quantes persones en formau part actualment i com us organitzau?
Som una confraria i actualment la formam deu persones. Al llarg de l’any anam fent feina però a mitjan octubre ens començam a trobar i ara és quan tenim més feina. En un període relativament curt ha passat de no haver-hi res a ara que, per exemple, tenim actes des de dia 9 de gener fins dia 17 i el poble ens ha acollit molt bé.

Us complementau amb l’Ajuntament, no?
Sí. En temes de logística i infraestructura seria molt complicat que nosaltres poguéssim tirar endavant sols i crec que tenim una bona compenetració. Històricament ells duen la part de les Beneïdes i dels foguerons i nosaltres hem anat a completar el que s’havia perdut.

Com funcionau econòmicament?
Passam una bacina i la gent posa la voluntat. No exigim ni més ni manco. La gent del poble sap que tots els doblers que es posen es reinverteixen en la festa. De fet, cada any, el dissabte abans de Sant Antoni hi ha el firó i recordam a la gent els doblers que han recaptat l’any anterior i explicam en què els hem invertit.

Qualsevol persona pot entrar a formar part del sobreposat?
Si però establim que les inscripcions es facin en el mes d’octubre perquè és una manera de saber si la gent hi està realment interessada.

Teniu cap dona que balli?
No, però no perquè no en vulguem. Tenim cinc figures clau: dos baciners, dos dimonis i Sant Antoni. Un dels requisits per la substitució d’aquestes figures és que la persona que ha exercit aquella figura i abandona el càrrec ha de proposar al sobreposat una nova persona i el sobreposat ho ha d’acceptar. Aquesta norma no exclou ningú: no s’ha de venir de cap família i podria ser perfectament una dona. La qüestió és que som una formació bastant novella i encara no s’ha donat el cas. L’única cosa que em sap greu és que es girin els noms: la figura és la figura però qui hi hagi davall és igual si és un home o una dona.

Estau entre Manacor i Artà, dos llocs molt santantoniers. Com es viu això?
És curiós perquè el capvespre de dia 16 hi ha moltes famílies manacorines que vénen a Sant Llorenç. Una altra tendència que hem canviat és que els joves abans quedaven a Artà, perquè la majoria va a l’institut allà, però en els darrers anys, venen a dinar a Sant Llorenç i ja el capvespre queden a viure la festa aquí. És difícil viure entre Artà i Manacor però també té facilitats. A la gent de cada vegada l’estira més.

Com transcorr la festa?
Sortim a les 10.30. L’escola ve i fem el primer ball. Anam al centre de dia, passam pels diferents comerços del centre i per l’escoleta i acabam a l’escola i encenem el fogueró de l’escola. A les cinc ens hi tornam a posar, fem la volta per tots els bars i l’Ajuntament, on enguany farem un acte nou que és la convidada. Després a les set anam a la rectoria i fem la lectura de l’Argument, que repassa de manera humorística els aspectes més destacats de l’any i fem una ofrena en honor a un dels membres del sobreposat, en Tolo i passam d’un ambient molt festiu a un moment molt solemne. Finalment fem l’encesa dels foguerons i fins que acaba la festa.

Com es conjuga Sant Llorenç amb Son Carrió i Sa Coma?
Antigament, abans que nosaltres ens posàssim al capdavant, la banda anava per tot, però a Sa Coma no existien dimonis i a Son Carrió eren privats. Hi havia una mica de desgavell. A poc a poc, nosaltres hem quedat a Sant Llorenç amb els dimonis del poble, a Son Carrió varen sortir nous dimonis i a Sa Coma també. D’aquesta manera ara cadascú queda en el seu nucli poblacional.

Vols afegir qualque cosa?
Només donar les gràcies a tots els membres del sobreposat per tota la feina que fan.

 

Concurs de gloses de Card.cat

Card.cat ha unit forces amb el sobreposat de Sant Antoni de Sant Llorenç i amb els glosadors de Mallorca per expandir el certamen anual de glosa escrita en català tot Mallorca. Amb un màxim de tres quartetes, es poden presentar les gloses fins dia 10 de gener i enviar-les al correu editors@card.cat. Les bases completes per participar al concurs es poden consultar al web de la publicació llorencina. Tal com informa Card.cat, les gloses guanyadores seran publicades de manera destacada a la revista Card.cat i llegides públicament durant l’Argument, que es du a terme dia 16 de gener a la rectoria.

Back To Top
Search