skip to Main Content

“El còmic està en auge i és una gran porta d’entrada als llibres per a tots els infants que no són gaire lectors”

Marta Jové (Lleida, 1988) és a l’altra banda del taulell de la llibreria La il·lustrada, que està especialitzada en literatura infantil i juvenil. Ha participat al Manafreak i assegura que els llibres il·lustrats i el còmic guanyen públic entre els joves lectors.

És cert que el sector del còmic està en efervescència?
Creix i és un fenomen relativament nou. Des de l’any passat o des de fa dos anys cada vegada entra amb més força. I és una gran porta d’entrada per a tots aquells infants que no són gaire lectors o que els costa més endinsar-se en els llibres. Fins ara el còmic tenia molt mala fama. Llegir-ne es considerava com una cosa de peresosos, pròpia dels que volien llegir menys lletra i veure més dibuixos.

D’on ve aquest canvi?
A França tenen moltíssima cultura de còmic i de novel·la gràfica. S’ofereixen coses molt interessants i aquí les editorials han començat a apostar-hi. Per a primers lectors també funciona molt bé, perquè és tot en lletra majúscula i els infants tenen tot el suport visual de les vinyetes. I pels adolescents, potser els còmics els ofereixen temes que no troben en narrativa convencional. Com la diversitat de gènere, igualtat, el concepte del propi cos, el feminisme, aventures i mons utòpics…

Amb el llibre il·lustrat passa el mateix?
Ja fa bastants anys que els llibres il·lustrats i la literatura infantil i juvenil estan en auge. Diria que va ser a partir de la crisi del 2008 que ha anat ampliant el públic i l’oferta. Cada vegada som més llibreries especialitzades dedicades als infants, els joves i les famílies. Es diu que a partir d’aquella crisi va baixar molt la venda de llibres, però els pares i les mares en continuaven comprant pels fills, volien que l’hàbit de llegir perduràs. I com a llibre físic, la indústria cada vegada creix més. Es veu en l’oferta editorial. Des del 2008 fins ara s’han quadruplicat les editorials especialitzades o les editorials generalistes que han obert segells especialitzats en llibres infantils i juvenils il·lustrats.

Fa dos anys que heu obert les portes a Manacor, aquest creixement del sector va ser decisiu per obrir La il·lustrada?
Va ser una aposta, un acte de fe. Abans ens n’havíem d’anar a Palma per trobar una llibreria especialitzada com la nostra i ens demanàvem si no hi era perquè no hi havia demanda. O si no hi era perquè ningú no s’havia atrevit a obrir-la. I des que som oberts, ha funcionat molt bé. Ens han fet confiança, en part perquè la literatura infantil necessita més prescripció que l’adulta. Els infants, o els que som pares a vegades ens trobam que no sabem per on començar. Va bé que a la llibreria et trobis amb algú que ha llegit molt i que pugui recomanar coses als infants o als joves en funció dels seus interessos o del que els agradaria llegir.

Com heu participat al Manafreak d’enguany?
Sempre encalçam autors perquè venguin a Manacor i tot va coincidir. Col·laboràrem amb la biblioteca i vàrem poder dur dos autors al Manafreak, en Jaume Copons i na Liliana Fortuny. Són molt coneguts i amb ells vàrem fer el taller Monstruoso-robòtica, que va consistir a definir un robot entre tots els nins. El dibuix el va fer la il·lustradora Liliana Fortuny i tots varen quedar encantats!

Back To Top
Search