Skip to content

“El còmic i les historietes estan en un bon moment, han guanyat adeptes i s’han disparat les publicacions”

L’il·lustrador Toni Galmés ha passat com a representant de Balears per la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. Parlam amb ell de nous projectes i del que ha fet a la fira dedicada als nous lectors més important d’Europa.

Què hi fa un autor i il·lustrador d’èxit a una fira literària com la de Bolonya?
Un dels meus objectius ha estat intentar donar a conèixer projectes que ja tenc fets, els que he publicat o les feines que tenc en producció. L’objectiu és donar-los a conèixer a nous mercats. Jo faig feina, sobretot, al mercat francès i belga amb les editorials Delcourt i Dupuis. I n’estic content perquè allà els il·lustradors estam molt ben pagats i això fa que pugui dedicar-me plenament a dibuixar històries.

Quins projectes has pogut mostrar?
Ara estic fent feina amb un text que ha escrit una autora francesa, Marion Achard, que parla de com dues nines varen sobreviure a l’holocaust. És una novel·la il·lustrada que es publicarà a França l’any que ve i que durà per títol ‘Dues germanes’. S’inspira en una història real, la de dues nines, una de les quals va acabar al camp de concentració d’Auschwitz i l’altra va travessar a peu els Alps per arribar a Suïssa. I totes dues són vives! Tenen 98 i 103 anys i vull acabar aviat perquè m’agradaria que el poguessin veure. A més, a Bolonya ens hem reunit amb una editora mexicana. Ella ha pogut veure tot l’storyboard d’aquest nou còmic i s’hi ha interessat molt. Així que aquesta història també podria veure la llum a Mèxic, en aquest cas en castellà.

I no és l’únic projecte internacional que està a punt de veure la llum…
Tenc projectes fermats que m’ocuparan els pròxims dos anys i això m’obliga a dibuixar unes deu hores diàries. El setembre sortirà ‘Molly and Carson’ i també un projecte molt potent que és un còmic d’unes 160 pàgines. Aquí, en el mercat nostre i en llengua catalana, ja hem enllestit ‘Te de maduixa al cau del teixó’, que és un text d’Eulàlia Canal, guanyadora del premi Llibreter, amb dibuixos molt clàssics a tinta i aquarel·la. Explicam una faula per a primers lectors que conta la història de tres animalons que cerquen la felicitat. El conte es publica ara en català i es traduirà a l’alemany, el portuguès, el grec, l’italià i el búlgar.

Tot són encàrrecs editorials o també trobes espai per a projectes més personals?
Som un enamorat dels àlbums il·lustrats. En aquest sentit, faig feina amb un projecte meu, que parteix d’una inquietud pròpia ,però no en puc parlar gaire perquè ja hi ha una editorial que s’hi ha interessat. De fet, la fira de Bolonya és un bon lloc per fer contactes i tancar projectes com aquest.

A una fira com la de Bolonya, no només s’hi va a vendre o a conquerir nous mercats…
No, també s’hi va a aprendre i a veure coses noves. Si una cosa s’ha vist en els darrers anys, sobretot arran de la pandèmia, és que el còmic i les historietes han guanyat adeptes i en els darrers tres anys s’han disparat les publicacions. Per això és important saber quines són les tendències.

Fotografies: @24pmmarketing

Back To Top
Search