Skip to content

El Comitè de Son Coletes amplia ventall amb conferències, presentacions de llibres, visites guiades i un recital literari

L’acte central d’aquests actes d’abril serà una vegada més, i com sempre, dia 16 d’abril al cementeri manacorí, a les 12h del migdia.

Sens dubte aquest darrer any al cementeri de Manacor ha estat intens. Les troballes cau més que en degotís, a raig i roi. A més s’ha certificat la identificació de les restes d’Aurora Picornell i de les quatre Roges del Molinar. Més recentment s’han localitzat també tres cossos més de dones, que tot indica que podrien pertànyer a les milicianes que arribaren a Mallorca amb el capità Bayo el 1936 i foren afusellades a Manacor poques setmanes després de desembarcar.

Tots aquests fets, o potser la constància de no amollar mai, han fet que el Comitè de Son Coletes hagi preparat més actes que mai per a aquest mes d’abril. Així, a l’acte central que com sempre tendrà lloc al cementeri manacorí el primer diumenge després de dia 14, dia de la proclamació de la II República espanyola, a les 12h del migida, s’hi afegeixen ara dues presentacions de llibres. La primera tendrà lloc divendres dia 14, precisament, a la Institució Alcover, on Antoni Vidal presentarà el volum “La guerra civil a Palma”. L’altre llibre és obra de l’historiador de Consell Manel Santana, que fa anys que viu i fa feina a Manacor. El professor de secundària i escriptor presenta un assaig que ha titulat “Memòries del 36, de l’exaltació a Franco a la troballa d’Aurora Picornell”. L’acte de presentació serà també a la Instució Alcover dijous dia 20 d’abril, a les 19.30h.

Una altra de les novetats d’aquest enfilall d’actes és un recital literari que tendrà lloc el dissabte 15 d’abril, a les 12h del migdia a l’Escola Graduada, construïda en temps de la república i que, paradoxalment, els feixistes feren servir després de presó. De la seva clastra és la imatge de les cinc milicianes. La darrera que els feren en vida. Prop d’una desena de rapsodes entre els quals hi ha Caterina Adrover, Salvador Miralles, Bàrbara Nicolau o Maria Antònia Sales, recitaran textos, entre d’altres, de Blai Bonet, Anna Akhmàtova o Jaume Santandreu.

La coordinadora de les excavacions de Son Coletes, Almudena García Rubio conduirà un col·loqui dia 21 d’abril sobre la identificació de les restes d’Aurora Picornell. Serà també a la Institució Alcover i a les 19h.

Finalment el dissabte 22 d’abril a partir de les 10.30 s’han organitzat diferents visites guiades a les excavacions de les fosses de Son Coletes.

La recerca de la memòria continua a Manacor, avui més que mai confirmat com centre de represssió feixista el 1936.

Back To Top
Search