skip to Main Content

“El panorama que ens podem trobar al gener pot ser molt dur a nivell sanitari”

Xavier Mesquida (Manacor, 1970) és metge microbiòleg i coordinador Covid a l’Hospital de Manacor. Parlam amb ell de la situació Covid-19 a Manacor i la previsió del centre sanitari després de Nadal.

Hi ha 27 persones ingressades per Covid a l’Hospital, una de les xifres més altes que hem tengut fins ara.
És una xifra elevada i ara toca créixer més per mor de Nadal. Quan vàrem tenir el confinament perimetral, vàrem detectar un augment de casos progressiu i d’un dia per l’altre vàrem rebre més d’una desena de persones de cop. Tot i que molta gent pensa que no és així, el confinament va servir i com a conseqüència, tenguérem només 3 persones a planta i 3 a l’UCI. Estàvem molt contents perquè això significava que podíem desocupar la tercera planta, dedicada a cirurgies i tornar a operar a gent a un molt bon ritme i reduir la llista d’espera perquè no tot és Covid.

Tornen a estar tan localitzats els casos?
No, a diferència de la darrera vegada, que el 58% dels casos eren del nucli de Manacor, aquest pic, malauradament estan molt més repartits.

Preveus un nou confinament després de les festes?
Els números creixen molt, però al final la decisió és política. Es vol equilibrar la part econòmica i la sanitària. Des del meu punt de vista, jo ho tenc molt clar. Des de l’òptica sanitària, ho visc cada dia: faria un confinament i faria que les festes de Nadal fossin domiciliàries. Fins i tot fent les coses bé i complint les restriccions imposades, si algú està infectat i ens ajuntam amb un nucli familiar un dia i amb un altre, un altre dia, la situació es pot descontrolar. El panorama que ens podem trobar al gener pot ser molt dur a nivell sanitari.

Tenim les vacunes a tocar. Creus que això pot revertir una mica aquest panorama tan gris a l’Hospital?
La vacuna és l’esperança, és l’única manera. Si no ens vacunam, estarem tot el 2021 com fins ara i no aconseguirem la immunitat de ramat. Avui dia poder disposar d’una vacuna com aquesta és un èxit absolut. Científicament xerrant, és increïble tant la tecnologia RNA que s’ha emprat com la brevetat en què s’ha aconseguit. Entenc que hi hagi gent que tengui dubtes, però aquesta vacuna s’ha fet tan ràpid perquè s’hi han destinat molts recursos, s’ha inclòs molta més gent en els estudis clínics i també perquè ja es coneixia quin antigen s’havia d’emprar, perquè és el mateix que el MERS i l’anterior SARS. A nivell individual si algú es demana què pot fer per ajudar, la resposta és posar-se la vacuna. Pensau que els sanitaris ens vacunarem abans i serem els conillets d’Índies! (riu).

Quines recomanacions faries per passar aquest Nadal?
Que cadascú es quedi a ca seva amb el seu nucli familiar. Si és possible ser manco de sis, millor i si és impossible, intentar no ajuntar molts nuclis familiars diferents, que s’estigui a l’aire lliure si és possible, reduir el temps d’aquestes trobades i dur la mascareta posada. Per exemple, podem optar per veure’ns sense menjar… S’han de reduir els riscos tant com es pugui.

Back To Top
Search