Skip to content

“El que cercam és ajudar a fer una societat més conscienciada”

Mary Oliva i Elisabet Vaquer, de S’Altra Senalla, ens expliquen les activitats del projecte ‘Cuidam el món amb el comerç just’, que han organitzat en el marc del Dia Mundial del Comerç Just.

El segon dissabte de maig se celebra el Dia Mundial del Comerç Just. Des de S’Altra Senalla, han preparat tot un seguit d’activitats per celebrar el mes del comerç just i ajudar a visibilitzar aquesta forma tan necessària de concebre la nostra manera de consumir. Mary Oliva i Elisabet Vaquer, de S’Altra Senalla, ens expliquen que “aprofitam per fer activitats de sensibilització i informació a la societat sobre temes relacionats amb el comerç just. Enguany tenim un projecte que es diu ‘Cuidam el món amb el comerç just’, amb finançament de la Direcció General de Cooperació i Immigració. Hem programat una sèrie d’activitats que anirem oferint durant el mes de maig”.

Aquest any, el dediquen a una sèrie de temes. En aquest sentit, Elisabet Vaquer ens explica que “donarem el sus al mes del comerç just amb un acte dedicat al tema de la roba”. Van començar divendres passat amb un microteatre anomenat Fàstic, que Cent per Cent ja va anunciar amb un cartell. “Amb aquest projecte, en forma de teatre rocambolesc i histriònic, es volgué fer una denúncia a la pràctica que les multinacionals de roba ens han acostumat. És el que anomenam ‘fast fashion’, el consum de roba molt barata de manera desenfrenada i compulsiva i, per tant, amb una lògica d’un sol ús molt accentuada”, explica Vaquer, que també parla del concepte de ‘fashion víctim’, per fer referència a algú que té una relació amb la roba que frega l’addicció. “Això crea un nivell de consum extraordinari que provoca que hi hagi molta producció de materials com ara el polièster, que és plàstic, o el cotó, que per abastir la producció, necessita ser produït en camps de manera intensiva, amb molt de reg i grans quantitats de pesticides i insecticides. El resultat és un producte que no és ni sostenible ni orgànic, per treure’n el màxim rendiment possible”. A més d’això, se sap que la recol·lecció d’aquest cotó també comporta pràctiques d’abús i d’esclavitud de dones i nines que viuen a les plantacions, asseguren.

A més de forçar la producció, aquesta pràctica de consum també genera uns residus que no sabem com gestionar. Des de S’Altra Senalla ens expliquen que la seva idea era “denunciar aquesta pràctica, el consum molt ràpid de roba molt barata; i si és barata, ja deduïm les circumstàncies sota les quals ha estat produïda”.

La idea, ens conten, parteix de la denúncia de la desgràcia que hi hagué dia 24 d’abril del 2013 a Bangladesh, on l’edifici de manufactura tèxtil de Rana Plaza, de vuit plantes, passà per ull i on moriren 1.135 persones i en quedaren ferides més de 2.000, la majoria, dones i joves, que són les que treballen majoritàriament en la indústria tèxtil a Àsia. La producció d’aquesta roba barata, produïda a l’altra punta del món i en règim d’explotació laboral i infantil, sense tenir en compte per res el medi ambient, és el que volen denunciar. També assenyalen “tota la generació de residu tèxtil que el consum compulsiu ens porta a haver de gestionar. La idea és exposar aquesta necessitat de prendre consciència en la nostra forma de consum de roba. El que cercam és ajudar a fer una societat més conscienciada”, sentencia Elisabet Vaquer.

Seguint aquesta mateixa línia, dissabte que ve, a les vuit, conviden a tothom a conèixer una de les alternatives que proposen des de S’Altra Senalla: el consum de roba de comerç just. “Amb el nostre voluntariat, amics de la botiga, socis i sòcies i altres col·laboradors hem organitzat una desfilada de models amb roba de cotó orgànic etiquetada com a comerç just. Aquest acte, anomenat ‘Vesteix justament’, que es farà el Dia Mundial del Comerç Just i que pretenem que sigui una cosa lúdica, serà també una alternativa al consum desenfrenat de roba barata i sense cap mirament humà ni mediambiental. Farem la lectura del manifest i mostrarem tota la col·lecció d’aquesta marca, anomenada Vera Luna”.

Vaquer, aclareix que “nosaltres formam part d’una coordinadora d’entitats de comerç just a nivell d’Illes Balears que s’anomena Equitables, formada per totes les entitats que tenen productes de comerç just”. Equitables, amb finançament propi i juntament amb finançament de la Direcció General de Cooperació, també organitza una sèrie d’activitats i cada entitat s’encarrega de programar diferents actes. En aquest sentit, les propostes de S’Altra Senalla de Manacor, amb el seu projecte personal de ‘Cuidam el món amb el comerç just’, conviuran amb altres activitats d’Equitables fetes a Menorca, Palma, Llucmajor o Manacor, que estaran programades de forma paral·lela. Vaquer destaca que “aquesta desfilada, l’hem proposada des del nostre projecte, però també hi participa Equitables. Muntam un sorteig de cistelles i per cada deu euros de compra, es podrà posar un bitllet de participació, i el dia de la desfilada, en sortejarem dues. Dia 31 de maig, se sortejaran la resta. Per tant, la gent podrà anar a comprar durant tot el maig i participar en el sorteig final”.

En el marc, encara, del mateix projecte, dia 21 fan un gir, i van a parlar de cafè. Vaquer explica que “Exolina Aldana, de Nicaragua, membre d’una cooperativa de productors de cafè ens presentarà, de primera mà, la seva cooperativa i ens contarà què implica per a la seva gent poder vendre la seva producció al comerç just. Ens ho explicarà el vespre, juntament amb la seva filla, a la Institució Antoni M. Alcover. Es farà una xerrada col·loqui amb un refrigeri de producte local i de comerç just en què, juntament amb S’Altra Senalla, participaran Dones de Llevant i Maria i Susanna Feliu, de Pagesos Ecològics de Mallorca. Amb aquest diàleg sud – nord, intercanviaran amb Exolina impressions al voltant del fet de ser dona, pagesa, cooperativista i protagonista de la feina dins el món de la pagesia i l’ecologia”. Dones de Llevant hi aportarà el refrigeri amb productes locals, i S’Altra Senalla, els productes de comerç just que duen de països tropicals: te, cafè, xocolata i sucre.

“Serà una vetlada pagesa nord – sud i ens encantaria que vengui molta gent, perquè no sempre tenim una pagesa de Nicaragua que ens pot contar en primera persona com el comerç just condiciona la vida a la seva comunitat”, expliquen amb il·lusió.

L’endemà de matí es farà una activitat especial amb l’IES Mossèn Alcover, una proposta de la filla d’Exolina, per teixir relacions amb alumnes d’aquí. Així, es farà un intercanvi amb estudiants de l’institut que estan fent les optatives de Cooperació i Serveis a la Comunitat i de Consum Responsable per poder compartir experiències sobre què vol dir ser jove al nord i què vol dir ser jove al sud.

Per tancar el mes de maig, dia 30, S’Altra Senalla organitza un acte amb el químic Jordi Serena, que fa feina amb productes de comerç just i que farà una xerrada sobre cosmètica natural.

Back To Top
Search