Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

La colla de dimonis Manafoc celebra el vintè aniversari d’espires i tambors amb un gran concert-correfoc

El concert tendrà lloc dia 11 de maig al parc de na Molla a partir de les 17 h. Parlam amb dos membres de la colla, Lluís Forteza i Maties Sagrera, per repassar aquests vint anys seus d’història.

Fotografia: Mateu Pasqual

L’any 2024 marca el vintè aniversari de la colla de dimonis Manafoc. Un dels seus membres fundadors, Lluís Forteza, recorda així els inicis: “Érem un grup d’amics de 16, 17 anys que ens agradaven molt els correfocs, i anàvem pels pobles a tots els que s’organitzaven: als de Capdepera, als de Palma… i sabíem que a Manacor se n’havia fet qualcun”. El seu objectiu, doncs, es convertí en “que es tornàs a fer un correfoc a Manacor, no fer-lo nosaltres, sinó que vengués un correfoc”.
Ben aviat, però, alguns membres del grup d’amics que també formavan part de la colla de gegants, els proposaren de fer una bèstia de foc i poder-la passejar per les trobades de gegants, tant de Mallorca com a fora. Els gegants, però, s’hi negaren per una mala experiència que havien tengut amb el foc.
Aquesta va ser una de les espires que varen encendre el projecte. El 2004, quan molts d’aquells amics feien 18, decidiren aprofitar la majoria d’edat per crear una associació per fer un correfoc, i les bèsties, i tot. “No va ser tan fàcil, però, se necessiten doblers i recursos!”, comenta Forteza. Llavors, fundaren una batucada amb instruments manllevats d’amics. “La primera actuació fou el novembre de l’any següent, el 2005, a les festes de Crist Rei”.
A poc a poc, fent paradetes i amb l’èxit de la batucada, varen arribar a reunir fons per a fer el primer correfoc. “La nostra primera actuació va ser a l’Atiar Foc, a Palma. I el mateix any, a l’estiu, vàrem fer el primer correfoc a Portocristo”, explica. En conclusió, “tot va néixer d’una colla d’amics que ens feia ganes això del foc i, en tenir 18 anys, vàrem dir ‘venga mem!’”.
Uns quants anys després, Maties Sagrera forma part d’aquesta nova fornada de joves que alimenta el planter de Manafoc. Ell hi va entrar el 2013-2014. Entrà per la batucada i anà progressant, fins a arribar a ser cap de colla, “fins enguany, que m’he retirat, perquè també ha de pujar gent”.
Recorda que, per les files de Manafoc, han passat gent amb interessos molt diversos, procedent sobretot del món del teatre, que ha permès que la colla sigui molt versàtil i es pugui adaptar a diferents situacions. “Podem fer tant un espectacle de dimonis, com d’orcos, com de Disney, com de pirates”, diu.
Sagrera explica que les dinàmiques, d’ençà que ell és a la colla, han anat variant: “Ara tenim el costum de veure’ns un pic cada setmana, i assajamt malabars i preparant coses, i quan no és temporada de correfocs feim altres actuacions de malabars, de teatre de carrer, etc.”. “Fa uns anys”, explica, “la batucada va partir perquè volien tenir més autonomia i poder tocar altres estils com la samba, i hem anat tirant d’altaveu”. Comenta, però, que “un dels reptes principals que tenim per endavant és renovar l’associació, necessitam sang nova, tant tamborers com gent que vulgui fer de tot. I el dia del concert d’aniversari un dels objectius serà reclutar gent”.
Per aquest aniversari han decidit fer pinya amb l’associació Renou Col·lectiu, que coorganitza el concert. L’esdeveniment té la mirada posada en “la diversitat i en la música alternativa, brutota, que és la que ens agrada a nosaltres”. Hi actuaran diversos grups de l’escena punk i underground mallorquina com Nita, Maldol, Coça, Penterra, Sor Estiércol, Presión o Hatex Bringers. Un altre grup que hi tocarà és Sphyres, “un grup de heavie que es va muntar muntar especialment per a una actuació a Sant Llorenç, que fa música pròpia. Pràcticament vàrem voler organitzar el concert d’aniversari per poder passar gust de sentir-los tocar”, continua.
Per descomptat, dia 11 de maig, al parc de na Molla, a banda dels concerts, també hi haurà un correfoc i diverses sorpreses que han preparat per a l’ocasió. Per molts d’anys més, idò!

PUBLICITAT

Back To Top
Search