skip to Main Content

“El secret és oferir qualitat i molta varietat”

 

Maria Riera regenta des de fa tres anys la darrera relíquia de Ca na Juanita, la històrica, i una de les primeres, botigues de Porto Cristo, juntament amb Ca’n Nadal i Ca’n Senteno. En un reduïdíssim espai de no gaire més de sis metres quadrats ven productes d’higiene corporal, cossiols, merceria, llapis, passatemps, roba de segona mà, articles de regal, però sobretot fruita i verdura, molta de la qual és cultivada seva.

“Hi ve gent de tota casta, des de clients del barri a gent que passa per allà o a turistes, que s’aturen a comprar una beguda fresca. De fet, els que venen menys són els veïnats”, diu Maria Riera, descendent de la primera generació que fa dècades va obrir Ca Na Juanita a Porto Cristo.

Per a Riera, el secret de la seva pervivència és oferir “qualitat i molta varietat”, alhora que reconeix que “jo tenc una tenda de descuits. Ve gent a comprar un paquet de sal, o de sucre, o un bastó de granera que s’ha espenyat al moment…”. Per a ella és determinant el fet de no pagar lloguer. “Jo tenc obert tot l’any, som d’aquí i aquí tenc cas meva, tothom em coneix. Només tanc els diumenges per anar a fora vila”. Per a Maria un negoci com aquest és més propi d’una dona perquè “a un home li costaria més recordar quin tipus de producte li demanen enc cada moment”

“El més important és el tracte de tu a tu, no frisam”

Fa sis anys que Sa Botigueta, a la barriada de la Torre, és regentada per Rosa Sureda. Abans aquí hi havia hagut molts d’anys la botiga Walt Disney. Diu Sureda que un negoci com el seu serveix per sustentar el sou d’una persona, “entre assegurança, imposts, inspeccions i altres coses no donaria per tenir una segona persona”. A Sa Botigueta hi acudeixen veïnats de la barriada, però del que està més contenta la propietària és que “la gent nova que s’instal·la aquí també ens troben i venen a comprar”.

Diu que molta de gent “hi ve a fer la compra de cada dia, per ventura perquè saben que hi trobaran productes d’hortolans d’aquí, com Bel Collet, Càndil o Terracor, però també hi venen per un descuit”. Sempre que pot mira d’ajustar preus, però per a ella el gran secret és “el tracte de tu a tu, aquí no frisam”. A més, explica, “aquí també hi venen ninets més petits i veuen els productes i aprenen moltes coses, perquè s’hi senten confiats i a gust”.
Per a Rosa Sureda, un negoci com el seu pot continuar amb bona salut, perquè “la gent es cansa de les grans superfícies”.
Per a Rosa és normal que hi hagi més dones regentant aquest tipus de negocis “perquè no tenen tantes sortides de feina com un home”.
Sa Botigueta ofereix fruita i verdura, tot tipus de conserves, pa del dia i altres productes de forn, a més d’embotits i altres aliments de gelera. A més, a la part de davant, hi té una dependència de merceria. Qui es vol moure del barri tenint-hi una botiga així?

Back To Top
Search