skip to Main Content

Eleccions 2019: la gran disputa entre PI i MÉS-Esquerra, l’entrada de Ciutadans i la incògnita de Pastor

[pullquote] Periodistes i antics regidors valoren els tres anys més convulsos de la història política manacorina recent. La moció de censura, els tres batles i les eleccions a un any vista, temes que tractam amb ells.
[/pullquote]

Jaume Brunet: “El que va passar fa quatre anys no afectarà”

“Tenir la batlia sempre és un impuls. Per part de MÉS no pot ser negatiu, sobretot per com es va produir la sortida. Per part del PP no ho sé, perquè Pedro Rosselló n oserà el candidat. I per al PI també serà positiu. El que seria decebedor seria que no s’aprovàs el Pla General. Hi ha rumors que diuen que s’aprovarà de manera provisional, però és important per a tots que l’aprovin. Pel que fa al guanyador… fa molt mal descartar el PP. Catalina Riera compleix com a batlessa, però la victòria estarà entre MÉS-Esquerra i el PI. Tot el que va passar a principi de mandatafectarà sobretot el votant indecís. Cadascú continuarà votant els seus, poer el que va passar fa quatre anys no afectarà. Pel que fa a Ciutadans, si hi són, serà minoritàriament. AIPC hi serà com sempre amb els seus dos o tres regidors, perquè la gent està més o manco contenta de la seva feina. Antoni Pastor? És un animal polític que sobreviu a molt de temps i no descartaria que hi fos. Ara bé, amb el PI no l’hi veig”.

Marcel Pich: “L’impacte de la moció de censura pesarà moltíssim”

“Manacor ha tengut un batle i dues persones que han exercit de no-gestors. Amb Miquel Olivr es va obrir una nova etapa a Manacor que no evidenciava tant disputes ideològiques, sinó maneres de fer. Tant la gent que va votar el PI com la que va votar el PP eren un l’escissió de l’altra. Després de la moció de censura, un gruix important que no va veure que allò fos viable i s’ha acabat demostratnt que no hi ha hagut bona connexió. De cara a les pròximes eleccions, el govern de l’esperança i de la il·lusió pesa moltíssim. El relat i l’impacte de la moció de censura pesarà moltíssim. A Manacor es disputara qui vol renovar i donar aire fresc o qui vol seguir fent lo de sempre. Els resultats no seran gaire diferents dels del 2015. Es tracta de veure si la gent vol un canvi. Però és clar que el vot d’esquerres s’aglutinarà a MÉS-Esquerra. Pel que fa a Ciutadans, hauran de centrar el seu discurs en Manacor, si volen influir en la política d’aquí. Potser entrin, però no seran determinants. I no està clar, finalment, si Antoni Pastor hi serà ni quin paper pot arribar a tenir si s’hi presenta”.

Sebastià Riera: “Miquel Oliver havia de pactar amb qui fos per mantenir la batlia”

De Miquel Oliver em va agradar l’arribada a la batlia, amb les estratègies que fossin, però després l’objectiu havia de ser consolidar-la. Havia de pactar amb qui fos per mantenir-la. Pedro Rosselló va passar sense pena ni glòria per la batlia. Es va limitar a conviure. Mot de vestit, molt senyoret i molt correcte, però sense pena ni glòria. I Catalina Riera m’ha sorprès per a bé. Sap estar i assisteix a molts d’actes. Està en la seva labor i en el seu lloc. De cara al 2019, ningú tendrà una majoria suficient. L’efecte del govern de l’Estat podria influir positivament en els resultats del PSOE, que estarà en condicions d’igualtat amb els nacionalistes. Per a mi, la incògnita serà el PI. Els més castigats seran MÉS-Esquerra per no haver sabut aguantar el ciri. I Ciutadans pareix que trauran representació. No m’agrada la capdavantera, però supòs que la cap de llista no serà ella. Pel que fa a Antoni Pastor, el veig políticament mort. Pot ser que ho intenti, però fracassarà”.

Mercè Pinya: “Manacor, sociològicament, és de dretes”

“Miquel Oliver va pecar d’ingenu, i hi haurà més gent de la que es pensen a qui no els va agradar que no fessin feina de manera decidida per tenir una majoria més àmplia. Pedro Rosselló ha estat un batle absolutament gris que passarà a la història senzillament per haver liderat una moció de censura, però ningú sabria dir una mesura que hagi implementat durant el seu mandat. Pel que fa a Catalina Riera, si arriba a final de mandat sense un pla general aprovat, haurà fracassat, perquè era el que hi havia darrere la moció de censura. La pugna per guanyar les eleccions no serà entre MÉS-Esquerra i el PI. MÉS-Esquerra va guanyar molts de vots perquè veníem del govern de Bauzá, i ara segurament perdrà molts de vots i tornarà on era. El PSOE pot tenir una lleugera pujada per l’efecte Pedro Sánchez i Ciutadans pot entrar per l’efecte Madrid, tot i que no sé si aquesta gent voten a les eleccions locals. I no hem de perdre de vista que a les darreres locals, MÉS-Esquerra va ser el partit més votat, però la dreta va guanyar en vots: sociològicament Manacor és de dretes. De totes maneres, no veig que el PI pugui pujar més. Pastor? No en tenc ni idea, és un animal polític que guarda molt bé les cartes…

Guillem Mas: “El PI guanyarà les eleccions”

“En 144 dies Miquel Oliver va poder demostrar poca cosa, però també és ver que es trobaren
desbordats per la situació i per la manca de regidors que tenien. Se’n recorden pocs fets destacables. Pedro Rosselló ha tengut un mandat molt plàcid, amb una bona situació econòmica i amb els temes espinosos com urbanisme en mans del PI. I Catalina Riera ni ha patit cap desastre que l’hagi posada a prova ni ha creat res per llevar-se el capell. Tot és molt rutinari. Veníem avesats d’uns anys de Pastor que sabia vendre les coses. Les eleccions les guanyara el PI, les condicions li són molt favorables. El PP es deixa dur per temes lingúístics que a Manacor estan superadíssims i Maria Antònia Sansó és una candidata molt nova i sense gaire projecció. A MÉS-Esquerra li sortirà cara l’aposta de governar en minoria. Ciutadans entrarà a l’Ajuntament, tot i que les enquestes ara els donen baixada, però només amb la marca ja hi poden ser.La gran incògnita serà Antoni Pastor, jo crec que no tornarà, però és un animal polític. La seva entrada seria un boom”.

Toni Ferrer: “Pastor és a totes les quinieles”

“Un dels principals objectius d’aquest era l’aprovació del PG que posàs sentit comú a l’ordenació urbanística. I això no s’ha aconseguit. Miquel Oliver ho va intentar, però no va tenir temps, tot i que ho tenia ben arrencat, pareixia. Amb Pedro Rosselló ho donaren a una empresa externa i va complir. Ara Cati Riera té damunt la taula una decisió purament política i han de decidir si ho tiren endavant. Tothom que està dins l’ambient urbanístic, constructors, arquitectes… i fins i tot polítics, diuen que no s’aprovarà. En el dia a dia s’han anat fent cosetes, dins una línia de continuïtat. El tema de cala Varques continua igual i els problemes continuen penjant. Així i tot crec que hagi estat una mala legislatura. La gran batalla serà per l’hegemonia dins la dreta. Per la resta, no veig excessius canvis, però el PP està en un moment de crisi. I Miquel Oliver té un component de víctima que el pot afavorir. Al PSOE, tant el pot beneficiar com el pot desgastar l’entrada de Pedro Sánchez al Govern espanyol. Ciutadans va tenir 2.000 vots a les darreres eleccions generals i dependrà de la implantació i de la candidatura, però el vot d’arrossegament hi és. I Antoni Pastor és a totes les quinieles. És un animal polític i si es presentàs podria tenir la clau de la governabilitat”.

Back To Top
Search