skip to Main Content

“Els actors de La terra eixorca han sabut reflectir molt bé la desolació que respira tot el llibre”

Arran de la presentació de la traducció del llibre per part de Neus Nadal Antoni Truyols va tornar a T. S. Elliot, un autor que “sempre m’havia costat molt”, però la nova versió el va enganxant. Va anar mirant per internet si s’havia fet res recitant Elliot en català i “no vaig trobar res”, diu Truyols.

Arribà, però la pandèmia, i la iniciativa de fer un muntatge teatral fa quedar estroncada.

Truyols va filmar uns exteriors i va preparar un guió, “sempre a partir de la versió traduïda per Neus Nadal”. “Vaig veure que hi havia moments que es podrien interpretar i dramatitzar”, i així ho vàrem fer. “Vaig mostrar el guió a Bernat Nadal i Neus Nadal i decidírem provar-ho”.

Truyols reconeix que “a mi m’ha ajudat molt a entrar dins Elliot i n’he passat molt de gust”, tot i que reconeix que “no tenia gaire pressa per treure-la”, tenint present també que no hi ha “cap objectiu comercial”.

El resultat és una cosa fins ara inèdita: “Així com ho hem fet no ho he vist enlloc, i la gent que l’ha vista els ha agradat”.

Per fer la pel·lícula, Antoni Truyols ha hagut d’anar cosint les diferents rapsòdies i interpretacions de tots els participants en el vídeo. El llibre, diu Truyols, té un fil conductor clar, que és “la desolació”, que es reflecteix tant “en les imatges com en la interpretació dels actors. Al final hi ha aquesta micona d’esperança que ell deixa, però sí que queda molt ben reflectida pels actors aquesta desolació”. Antoni Truyols sap que “no tenim els mitjans d’una gran productora però el resultat és digne”.

Els exteriors que tenia filmats Antoni Truyols eren a les illes Feroe, al nord d’Islàndia, i durant el confinament va anar elaborant el guió a partir d’aquelles imatges. “Tothom em diu que és complicat traslladar un poema al cinema i d’aquesta manera, sense llegir i interpretant o dramatitzant”, diu el director i ideòleg d’aquesta iniciativa. Entre els actors participants hi ha Joan Aguiló, Margalida Amengual, Xesca Forteza, Margalida Galmés, Cati Pou o Xisca Rotger.

Dia 10, diumenge, a Ca s’Artiller, a Muro, i a les 20:45, amb la participació de Bernat Nadal a la presentació tendrà lloc la primera projecció d’aquesta pel·lícula singular i agosarada.

Back To Top
Search