skip to Main Content

Els espais expositius de Manacor I

Margalida Galmés

Aquesta setmana passada, amb motiu del 8 de març –Dia Internacional de la Dona Treballadora–, s’ha organitzat des de Polítiques Transversals de l’Ajuntament la II Fira de les Dones de Manacor. La primera es va dur a terme just abans del confinament estricte, el març del 2020, i, entre altres activitats, ja va comptar amb l’exposició «Prostitució nua i crua» de Metges del Món (organització que repeteix aquest 2022) i la mostra col·lectiva de més de vint dones artistes i artesanes. En aquesta ocasió, l’associacionisme feminista i l’artesania ocuparen la centralitat la I Fira de les Dones, que tengué lloc al Claustre de Sant Vicenç Ferrer i als carrers propers.
Enguany, però, trobam les dones emprenedores a l’epicentre de la II Fira de les Dones de Manacor. La regidora d’igualtat, Carme Gomila, explica que la Fira té l’oportunitat de retre homenatge a les madones de botigues i negocis de Manacor, sobretot amb l’exposició «Ants», acompanyada de fotografies de Núria Sánchez. La mostra inclou un conjunt d’escultures de formigues que representen les dones i com treballen: fan feina en xarxa i entre elles fins a fer-se més fortes. Després, l’exposició s’acompanya de fotografies de Sánchez de deu dones emprenedores de Manacor, que són una representació de tot aquest col·lectiu del municipi. Metges del Món, en segon lloc, repeteix amb una altra exposició.
Les activitats complementàries preparades, com concerts i tallers, finalment s’hagueren de suspendre per motius meteorològics. De totes maneres, les exposicions, situades al Claustre de Sant Vicenç Ferrer, sí que s’han pogut visitar durant aquesta setmana passada. Gomila parla del benefici d’aglutinar la producció feminista de la Fira en un mateix lloc, amb l’objectiu de proporcionar un espai per visibilitzar els projectes de les dones de la ciutat. A més, des de la COVID ha augmentat notablement la programació al Claustre, que és un espai que, des que s’ha redescobert, agrada molt. De totes maneres, la regidora assegura que «si tenguéssim un altre espai, tal vegada sí que ens podríem permetre esponjar i fer coses a diferents llocs». El Claustre no pot ser l’espai expositiu públic de programació permanent, només té sentit en moments puntuals com la Fira, afirma Gomila i hi coincideix també Llorenç Carreras, el tècnic de cultura de l’Ajuntament.
Actualment, manca una sala d’exposicions municipal a Manacor. Carreras explica que, encara que en el passat haguessin complit aquesta funció espais com la Torre de ses Puntes, una sala del Complex s’Estació o l’Espai d’Art i Humanitats del carrer Major, des del confinament només es troben en actiu algunes petites iniciatives privades o la sala de S’Agrícola. Com a espai públic, s’organitzen exposicions a la Torre dels Enagistes, però la sala forma part de la programació del Museu d’Història i, a causa dels grafits murals, tampoc s’hi podria intervenir correctament amb exposicions d’art contemporani.
El Claustre de Sant Vicenç Ferrer ha estat un bon espai per a la II Fira de les Dones i, si no hagués plogut, hauria permès concentrar localment les activitats feministes proporcionant la visibilitat que les dones moltes vegades encara necessitam. D’altra banda, també és un lloc privilegiat per a organitzar-hi els concerts que actualment s’hi duen a terme. De totes maneres, com seria la programació cultural de Manacor amb un espai realment habilitat per a exposar? A una ciutat com Manacor, ens fa falta un centre d’exposicions?

Back To Top
Search