Marta Montoya (Manacor, 1992) és graduada en periodisme pel CESAG de Palma des de l’any 2015. Des de fa algunes setmanes la podem veure com a presentadora de l’Informatiu Migdia d’IB3.
Com ha estat la teva arribada a IB3 i finalment a la tasca de presentadora d’Informatius.
Vaig començar a IB3 el 2017 o 2018 a la ràdio, sempre a la secció d’esports, tot i que també vaig fer-hi qualque cosa d’informatius. Fa cosa d’un any i mig vaig entrar a la televisió, també com a redactora d’esports. M’agradava moltíssim. No fa gaire es va obrir un càsting per acompanyar Joan Martí a l’informatiu dels migdies. Amb els nous directors s’han generat canvis, i també cercaven gent per presentar un informatiu matinal nou, per exemple. Em vaig presentar al càsting. S’hi presentava tothom qui volia, i en cap moment em va passar pel cap que em triarien… A mitjan febrer m’ho comunicaren i vaig començar a presentar.
En què consisteix la vostra feina? Sou els que posau cara a l’informatiu… però decidiu també quins continguts van a l’escaleta, o l’ordre en què hi aniran col·locats?
La feina de redactor és completament diferent que la de presentador. T’has de mirar tot l’informatiu de dalt a baix, perquè t’has d’assegurar que no hi ha errdes. Qui decideix quins són els temes importnts i quins no és l’editor. Els presentadors durant el matí donam un cop de mà als companys que ho necessiten, perquè fins devers les onze estam bastant lliures. A partir d’aquesta hora hem de començar a fer feina per adaptar els textos que direm i també hem de baixar cap a maquillatge i perruqueria, que hi estam devers una hora, entre una cosa i l’altra.
M’imagín que teniu telepromter, però un presentador ha d’estar preparat per a qualsevol contingència, ja sigui per fallada tècnica, ja sigui per notícia d’urgència…
Sí. En dues setmanes ja m’han passat moltes coses. Al final, t’hi poses cada dia i has d’estar preparat. Pot caure el promter, i hi pot haver errades de la gent que hi ha darrere. Has d’estar preprat per dir-ho de cap o per llegir-ho, per això és important que abans ens haguem amarat bé de tot el que hem de dir. I sabent que no som robots, que som humans i ens podem equivocar.
Feis feina amb assessoria lingüística directa?
Tenim lingüistes que fan feina amb nosaltres i que els podem demanar qualsevol dubte. Tenen una feinada, perquè s’ho han de mirar tot. A més, els periodistes som molt pesats i podem arribar a canviar un text quatre o cinc vegades… Són uns cracs, i si els demanes, t’ajuden. La seva feina és molt necessària.
Presentar un informatiu et pot donar molta projecció, però també et pot encasellar. Tant per una cosa com per l’altra, rebeu una compensació econòmica? Els presentadors sou els que mostrau cara…
Tots els presentadors tenen una compensació econòmica. Davant la pantalla se’ns veu a mi i a Joan Martí, que presentam la feinada feta per tots els redactors. Nosaltres en som el punt final. Si hi ha qualque errada el que sembla que s’equivoca pareix que ets tu. No havia pensat que una feina així et pugui encasellar… De fet, sempre havia pensat que m’encasellarien a esports, i ara m’ha caigut del cel aquesta oportunitat. Crec que presentar sempre t’ajuda a obrir portes.
També és cert que la tasca de presentador, com tantes d’altres en el món del periodisme, pot ser molt volàtil. Fins quan t’ho proposes?
No tenc data de fi… He començat ara… i fins que duri. M’ho prenc com una oportunitat, per aprendre molt i que si s’acaba, ho hauré gaudit.
Hi ha presentadors que hi duren vides senceres.
També. Per això, s’ajunten bastantes coses. Primer, que siguin bons i ho facin bé, i que ho vulguin fer. N’hi ha que, després d’una temporada ja no ho volen fer més. També has de tenir sort i ser-hi en el moment que toca, hi ha molta de gent que s’hi podria posar, però que coincideixen amb altra gent molt bona.