Skip to content

Els sindicats reconeixen avanços en la reforma laboral però volen anar més enllà

Parlam amb la UGT, l’STEI Intersindical i CCOO de les mancances i les fites que suposa pels treballadors i treballadores la nova reforma laboral.

Cati Ginard, secretària d’Acció Sindical de CCOO.

“Moltes dones veuran dignificades les seves condicions de treball”

“Moltes dones veuran dignificades les seves condicions de treball. Si analitzam les contractacions fixes a dones a Balears, entre els mesos de gener i febrer del 2022 han pujat un 274% respecte al mateix període del 2021. I pugen en sectors com el de la neteja, l’hostaleria, els serveis, les cures o altres feines feminitzades. Eren els efectes que preteníem quan negociarem la reforma laboral”, explica la secretària d’Acció Sindical de Comissions Obreres, Cati Ginard. Pel que fa a les mancances de la reforma laboral, Ginard destaca que la darrera reforma laboral «manté el poc cost econòmic dels acomiadaments». Tot i això, afegeix Ginard, «hem negociat per generar llocs de feina, no perquè s’hagin de fer acomiadaments. En aquest sentit, hem aconseguit que els expedients temporals de regulació d’ocupació que han salvat tants llocs de feina durant la pandèmia no acabin dia 1 d’abril per evitar un desastre als fixos discontinus”

Miquel Gelabert, secretari general de l’STEI.

“No és una autèntica reforma, encara són vigents molts dels punts que va establir la normativa laboral del PP”

El Sindicat STEI té el seu pes en el sector públic, però també «a l’escola concertada i a empreses que presten serveis públics», explica el secretari general del sindicat, Miquel Gelabert. «ens volen vendre que s’acaba amb la temporalitat, però és un engany. És cert que molts contractes temporals s’eliminen, però la majoria d’aquests contractes temporals eren un frau de llei, la llei ja deia que havien de passar a indefinits i ara el que es fa és regularitzar una situació que era un frau», critica el màxim responsable de l’STEI Intersindical. Pel sindicat «encara són vigents molts dels punts que va establir la reforma laboral del PP, l’abaratiment dels acomiadaments de treballadors es manté, les empreses poden declarar els ERTO amb total llibertat, sense pràcticament negociar amb els representants dels treballadors», afegeix Miquel Gelabert.

José García, secretari general de la federació de Serveis de la UGT a Balears.

“Uns 20.000 treballadors de Mallorca passaran a ser fixos amb la reforma laboral”

“Entre el 85% i el 90% dels contractes temporals de l’hostaleria i els serveis passaran a ser fixos discontinus gràcies a la reforma laboral, la mesura pot afectar a més de 20.000 treballadors a Mallorca. Suposa un canvi important perquè allò habitual era fer contractes esporàdics i eventuals”, defensa el secretari general de la federació de Serveis de la UGT, José García. Però “el reconeixement a la insularitat i la recuperació de les indemnitzacions per acomiadament que existien abans de la reforma laboral del Partit Popular són assignatures pendents, afegeix García. De cara al futur, hem de posar sobre la taula del govern la jornada laboral de 32 hores. Pot semblar una utopia, però també ho era la jornada de 40 hores setmanals quan fèiem feina 48 hores, si volem que les famílies puguin conciliar, és un debat que és necessari començar”, conclou el representant de la UGT de Balears en el sector turístic i de serveis.

 

 

Back To Top
Search