skip to Main Content

Els treballadors de neteja i la recollida de residus ajornen la vaga a l’espera que el ple iniciï un nou contracte aquest mes

Més de dotze hores de negociació varen servir per acostar posicions i calmar els ànims dels treballadors de la recollida de residus i de la neteja de carrers. Els operaris de LUMSA, l’empresa adjudicatària del servei a Manacor, varen decidir dimarts a darrera hora acceptar l’oferta que havia sortit de la reunió a la Conselleria de Treball. Els treballadors insisteixen que “la vaga no s’ha desconvocat, l’hem ajornat, però es pot activar en qualsevol moment”. Amb tot, dimecres varen ratificar l’acord assolit davant el Tribunal d’Arbitratge i Mediació de Balears. LUMSA es compromet així a fer efectiu el pagament del 5,7% de l’increment salarial que reclamen els treballadors durant sis mesos. Per part seva l’Ajuntament de Manacor ha assumit per escrit que es convocarà un ple extraordinari aquest mes de març amb l’objectiu d’iniciar l’expedient per a la materialització d’un nou contracte per a dos anys, que seria d’aplicació a partir del mes de setembre.

Aquest és l’acord que ha fet possible que la neteja de carrers i la recollida de fems i residus continuï amb normalitat. Però durant l’assemblea que dimarts va durar fins prop de les deu del vespre, els treballadors estaven molt dividits. En un primer moment decidiren anar a la vaga, però més tard recapacitaren i acceptaren l’acord que ja s’ha signat i que allunya les típiques acumulacions de residus als carrers que provoca una vaga d’aquestes característiques. L’ambient era tens, en part, perquè “els serveis mínims que ha decretat l’Ajuntament no s’han pactat amb el comitè de vaga i són abusius. Freguen el 90% i el que pretenien és que no es notassin els efectes de la vaga”, explicà en acabar l’assemblea el representant de Comissions Obreres, Miguel Pardo. “Tots estan enfadats, l’Ajuntament no va complir els seus compromisos. Va demanar una pròrroga del contracte a l’empresa i el mes d’octubre es va comprometre a no fer-ho”, afegí el representant sindical abans de dir que l’ajornament de la vaga és un darrer vot de confiança que donen a les parts”.

Els sindicats volien batallar contra els serveis mínims que fixà l’Ajuntament, però estan a favor de la municipalització del servei “tot i els molts dubtes que genera”

Els serveis mínims fixats al municipi de Manacor amb motiu de la vaga varen centrar bona part de l’assemblea dels treballadors de la recollida de residus i la neteja viària. El comitè de vaga ja havia decidit denunciar-los als jutjats i els treballadors es plantejaven no complir-los quan finalment els treballadors varen decidir aturar la vaga i acceptar l’acord de fer efectiu l’increment del 5,7% dels sous. Sobre la proposta de municipalització del servei de recollida de residus i neteja viària que ha proposat l’Ajuntament entenen que “és una bona proposta i hi estam a favor tant UGT com CCOO”, indica Miguel Pardo. Per als representants sindicals és “totalment inviable que els treballadors hagin d’esperar un any a la municipalització per veure millorar els seus sous. No podem oblidar que estam en època preelectoral. No ho podem deixar tot en mans del nou consistori que surti de les eleccions, però el projecte de municipalització hauria de servir per millorar el servei i les condicions de feina”, conclou Pardo.

Back To Top
Search