skip to Main Content

“Els treballadors tenen por”

“Fan feina i no ho duen gaire bé, hi ha treballadors que no volen anar a fer feina perquè tenen por, i si no hi van als tres dies es considera una baixa voluntària”. És Antònia Llull, del sindicat CCOO a Manacor, que aquests dies ha rebut nombrosos avisos de treballadors del sector de la construcció. Llull recorda que així com estan les coses ara, en el sector de la construcció, les ERTO no són una opció. “Tant des del govern balear com des de l’espanyol han dit que prendrien mesures, però no ho sabrem fins demà (dijous)”.

Cert és, tanmateix, que alguns canvis sí que hi ha hagut en aquest sector, baldament els treballadors hagin d’anar a fer feina cada dia: “Fan horari continu, de set a tres, s’aturen per berenar quinze minuts i cadascú se’n va a dinar a ca seva”. Antònia Llull denuncia també que “hi ha hagut molts d’acomiadaments per fi d’obra i servei quan l’obra realment no ha acabat”. En altres casos, les empreses aprofiten els quinze dies de prova, en els casos que els treballadors acabin de començar, per dir-los que “no han passat la prova”.

Tanmateix, Antònia Llull és conscient que “hi ha empresaris que obren de bona fe i donen mascaretes, guants i altres mesures de protecció als treballadors”.

Una altra de les mesures pal·liatives de les possibilitats de contagi és el fet de “no poder anar més de dos obrers dins el cotxe”, per acabar dient que “el nostre és el sector menys protegit, i si no van a fer feina, després no tenen dret a res. Un mes sense cobrar pot ser una ruïna per a molta de gent”.

“Paralitzarem les obres que no ho apliquin”
“Hi ha un decret que ve de Madrid que obliga les empreses de construcció a fer feina. Nosaltres, des de les Balears, ja hem dit que no ens semblava bé, perquè la gent feia feina de forma no segura i estava molt exposada”. Francisco Laílla, responsable de CCOO de construcció, fusta i derivats de ciment a les Illes Balears, diu que “segurament demà (dijous) es publicarà un protocol que hem acordat amb la Conselleria”. Aquest protocol estableix algunes de les mesures que ja enumerava més amunt Antònia Llull. “Però no és suficient, perquè el risc continua existint”, diu Lahilla. Pel que fa al trasllat en vehicle, “teòricament només n’hi pot anar un per vehicle, però en permetran un per fila”. A partir del moment que el protocol sigui publicat, el sindicat hi estarà damunt: “Paralitzarem totes les obres que no ho apliquin”. Lahilla diu que “el que volen fer les empreses és no pagar el cost de les assegurances socials dels treballadors, i per això els posen de vacances”. Els treballadors de la construcció, diu, “també tenen famílies i també tenen por. I tenen persones majors a les seves cases”.

“Una oportunitat per avançar obres endarrerides”
Per part seva, la delegada d’Urbanisme Núria Hinojosa recorda que el Govern balear “ha demanat formalment al Ministeri que també es paralitzi l’activitat de construcció”.Però el govern de l’estat ha mantengut la mateixa instrucció i “no hi ha previsió que això canviï”. En el cas de les obres públiques, diu, “és molt important ara la figura del coordinador de seguretat i salut” i afegeix que “si no tenim contraordre, és la meva responsabilitat poder avançar els expedients que tenguem més endarrerits, tot i que entenc que hi hagi descontentament en el sector”.

Back To Top
Search