skip to Main Content

“En canviar una llei sempre hi ha revisió de condemnes, és hipòcrita atacar la Llei del ‘només sí és sí’ per això”

L’advocada Francesca Mas és també la presidenta del Lobby de Dones de Mallorca. Analitzam amb ella les polèmiques rebaixes de penes de presó per agressors sexuals que s’han succeït des de l’aplicació de la nova llei.

És cert que la nova Llei de Garantia Integral de Llibertat Sexual rebaixa les penes pels agressors? 
Si parlam de penes associades al delicte d’agressió sexual, fins ara una violació estava penada amb entre sis i dotze anys de presó. Ara les condemnes poden anar dels quatre als dotze. I si abans la forquilla de penes per una violació en grup era de dotze a quinze anys, ara és de set a quinze. És cert que els mínims de les penes han baixat, però això es deu a un fet importantíssim. I és que ara la llei de llibertat sexual posa la mirada en les víctimes. Concretament en el consentiment de les dones.

Què suposa aquesta passa, que fins i tot ha donat a la llei el sobrenom de ‘només sí és sí’?
La clau d’aquesta reforma és la unificació dels antics delicte d’abús sexual i d’agressió sexual. Ara, si no hi ha consentiment, qualsevol delicte sexual és considerat una agressió. Ja no fa falta que una dona s’hagi hagut d’enfrontar amb violència i hagi patit ferides dels seus agressors perquè la justícia reconegui que hi ha hagut una agressió sexual. Ara, amb la nova llei, una agressió de caràcter sexual pot anar des d’un tocament fins a una violació en grup. I és per això que les forquilles de penes presó pels agressors sexuals han baixat. La unificació dels dos delictes ha generat uns marges més amples i això pot tenir una part positiva i una part negativa. El que és indubtable és que dona més capacitat de maniobra als jutges. A més, sí que augmenten les penes per les persones que abusen de menors, sobretot si estan tutelats.

Era previsible que amb la nova llei a la mà, els jutges rebaixassin la pena o fessin sortir de la presó a violadors i agressors?
Quan entra en vigor una reforma penal, s’ha d’aplicar la llei més favorable als condemnats. És un principi bàsic del nostre ordenament jurídic. Les sentències no són revisables però sí les penes. Per això les revisions de condemna sempre es demanen en canviar una llei. Atacar per aquest motiu la llei del ‘només sí és sí’ és hipòcrita i es fa amb la voluntat de generar polèmica i de fer demagògia. Aquesta mateixa setmana la fiscalia ha fet un decret per aclarir el tema de la revisió de les penes.

Servirà perquè no es rebaixin més les condemnes als agressors sexuals?
Hi haurà més casos. El que diu la fiscalia és que si la pena imposada està dins la forquilla que preveu la nova llei, la pena no és revisable. Però això ja ho diu la jurisprudència. Quan determinats polítics varen dir que amb la nova llei no hi hauria revisió de sentències per als violadors, tothom sabia que no seria així. Crec que la fiscalia ha fet una passa per pacificar el debat. Diu que tot s’arreglarà com s’ha arreglat sempre.

Així, a parer seu, no fa falta canviar de nou la llei…
No, la llei va molt més enllà de les condemnes. En qüestió de drets, equipara les víctimes d’agressions sexuals a les que pateixen violència de gènere. Crea mecanismes de protecció integral, es fixa en la reparació del dany i en la reeducació dels agressors.

Back To Top
Search