Skip to content

“En el disc he volgut incorporar els sons de la fàbrica de la família i la meva veu, a la recerca de la pau interior”

La cantant felanitxera Mar Grimalt oferirà un “Concert íntim” dissabte que ve, 7 de gener, a les 19.30h a l’Auditòrium de Sa Màniga. Grimalt està a punt de publicar el seu primer disc, produït a l’estudi de Joana Gomila i Laia Vallès.

Mar Grimalt (Felanitx, 1996) ha estudiat teràpia ocupacional i musicoteràpia. En la música, però, es defineix com a autodidacta. De fet, els seus coneixements acadèmics són els de grau elemental de piano.

Aquest cap de setmana que ve oferirà un “concert íntim” a l’Auditòrium de Sa Màniga. Serà dissabte, 7 de gener, a partir de les 19.30h.
Tot i que els darrers mesos ha fet feina en la confecció del seu primer disc, produït per Joana Gomila i Laia Vallès, Grimalt nega que aquest concert sigui una presentació o un avançament d’aquest enregistrament. “En el disc hi ha una mescla molt eclèctica de les meves cançons, que són molt introspectives, nues, acompanyades pels renous de la fàbrica de la meva família”. Sí que reconeix que la majoria “són les mateixes cançons”, que farà ella tota sola, acompanyada només per una guitarra i un pandero que tocarà ella mateixa. A més de les cançons pròpies, n’hi ha d’altres que “són poemes musicats d’autors com ara Damià Huguet, Miquel Bauçà, Antonina Canyelles….”.

“Per a mi”, diu Grimalt, “les cançons d’aquest disc són una espècie de purga, perquè contenen tota la intensitat, les coses més profundes i més obscures que no m’agrada dur per senyera a la vida diària”.

Mar Grimalt explica que “darrerament m’he nodrit molt de música tradicional, ja de més gran. Però de més enrere el que escoltava més era cançó d’autor, per això puc dir que el que faig ara és una mescla de cançó d’autor amb ressonàncies que tenen com a referents Maria del Mar Bonet o Sílvia Pérez Cruz, escoltar-les ha fet que la meva veu agafi un color que pot recordar la música tradicional. Sí, per això dic que faig cançó d’autor banyada de tints folklòrics”.
El disc, que durà per títol “Espurnes i coralls”, ja està fet i que es publiqui només està pendent de qüestions burocràtiques i tècniques.

Ha estat una feinada, com totes aquestes aventures creatives, però Mar Grimalt no sent que s’hi hagi buidat, ans al contrari: “Sent que tenc moltes de coses per explorar, perquè és un disc que m’ha obert al món artístic, i he descobert moltes coses que podré emprar en un altre moment”.

Per a Grimalt, la factura d’aquest disc “ha suposat una sanació molt grossa. He viscut sempre una controvèrsia molt important per l’empresa de material de construcció de la meva família, i per l’explotació del sòl a Mallorca. Això no m’agrada i sempre m’ha provocat una certa angoixa que això formàs part de la meva família. Però si som qui som i he viscut la vida que he viscut ha estat gràcies a això també”.

“La manera que m’ajuda a alliberar aquestes coses és la música”, diu la cantant felanitxera, “per això he volgut incorporar l’espai sonor del magatzem de la meva família dins la meva música, tot cercant la pau interna”. “Espurnes i coralls” conté els sons de la fàbrica familiar, entremesclats amb la veu de Mar Grimalt, que no té por de dur una aposta tan arriscada com aquesta al món dels directes: “Pot tenir molta de força, perquè no és una cosa a l’ús. Que les percussions del disc siguin màquines… està molt a l’ordre del dia. Si no ens arriscam, que hem vengut a fer en aquesta vida?”.

Back To Top
Search