skip to Main Content

“En poques setmanes xBalears integrarà deu antics comitès locals d’El Pi i d’altres partits independents”

El manacorí Onofre Garcia és el portaveu a Mallorca del nou partit xBalears. Una formació “regionalista, de centre i integradora” que podria atreure part de les cares conegudes d’El Pi a Manacor

Aquest nou partit és el resultat de l’escissió que es va produir en el darrer congrés d’El Pi?
Allà va esclatar el malestar d’un sector molt representatiu d’El Pi, però la crisi més forta es va produir quan Jaume Font va abandonar el partit. Allò va rompre un cert equilibri, Antoni Amengual intenta cosir les diferents sensibilitats, però també se’n va fart de tot el que hi ha allà dins. Nosaltres, els crítics, forçam el congrés, demostram la nostra força però perdem. Jo pensava que, fos qui fos, el nou president integraria membres de totes les candidatures. Però no ha estat així.

Qui han estat els impulsors d’aquest nou partit?
Hi ha molta gent. Tots som persones amb inquietuds, treballadors o empresaris que no vivim de la política, i que volem ser una bona opció per a molta gent que se sent desemparada políticament i que no se sent representada. Som gent de les quatre illes, tenim moltes ganes de fer feina i ens donen suport figures com Pere Soler, Antoni Amengual o Toni Roldan, però no estan al capdavant.

Hem vist antics regidors d’El Pi a Manacor en l’acte de presentació del partit…
Sí, hi va assistir en Mateu Juan i també altres companys. Ell està molt animat i creu en aquest projecte. Amb ell hi ha més gent a Manacor.

Negociau la integració de la junta local d’El Pi de Manacor a xBalears?
M’agradaria integrar i sumar els companys d’El Pi de Manacor en el nou partit. Tenim contactes, ens hem trobat amb alguns i saben que tenen les portes obertes. En poques setmanes xBalears integrarà una desena d’antics comitès locals d’El Pi i d’altres partits independents.

Quin ideari polític ofereix Per Balears?
El 44% dels habitants d’aquestes illes no ha nascut aquí, volem ser un partit regionalista integrador, capaç d’acostar la nostra cultura i la nostra manera de ser a la gent que no parla la nostra llengua. Ens situam ben enfora dels radicalismes. Només ens queixam del centralisme de Madrid, però també existeix el centralisme de Palma i de Mallorca, que patim a la part forana i que pateixen a Menorca i les Pitiüses. Per això hem de rompre el monopoli del bipartidisme a Balears, volem ser la veu de les quatre illes juntes i volem ser el ‘Teruel existe’ de Balears.

Veis viable obtenir representació als ajuntaments, al Consell o al Govern?
Jo visc a Son Carrió, he estat a l’Ajuntament de Sant Llorenç i confiam treure un o dos regidors. Nosaltres tenim molta força a Eivissa i just amb els vots pitiüsos podriem obtenir un escó al Parlament. Sabem que falta un any per les eleccions i que seran una prova de foc. Però passi el que passi continuarem fent feina pel 2027.

La plataforma que des de Santa Margalida impulsa Joan Monjo podria ser un soci preferent?
No, de cap manera. Està molt enfora del que nosaltres defensam.

Back To Top
Search