skip to Main Content

Enguany deman als reis emocions saludables per a compartir en família

Sandra Perez – Gabinet de psicologia Vila de Paz

Enguany escriure sobre el Nadal és més difícil que mai. Recordant el passat Nadal a casa, aïllada, amb la meva mare separada a la planta de baix, el meu fill obrint sol els seus regals de Nadal a una distància prudencial i el meu marit ingressat a l’hospital per Covid complicat amb una pneumònia bilateral, i alhora tants cicles tancant-se en la meva vida, va ser un Nadal difícil, però que em va ensenyar moltes coses importants. També em va fer veure, com en cada crisi que travessem, els qui són i estan i els qui mai van estar i només vam creure que estaven, a més d’adonar-me del veritablement rellevant que és viure el present conscient de cada instant, reconeixent que el que en un moment ens va semblar bo en les nostres vides, quan evolucionem ja no ho és i hem d’allunyar-nos.
No obstant això, i malgrat aquests temps d’incertesa i amb Nadal aquí, fa falta una mirada d’amor cap a nosaltres mateixos, la nostra família i el nostre entorn, alhora que fa falta allunyar-se de la por sembrada per aquesta pandèmia, on a les manifestacions d’amor i afecte, que són sens dubte el motor de les nostres vides i de la nostra salut psicoemocional, se’ls ha donat un significat de malaltia, contagi i por. Els estralls emocionals que aquesta pandèmia està causant psicològicament i emocional no poden registrar-se fins i tot en xifres reals, com els ingressos per Covid, però tots els psicòlegs i professionals de la salut som testimonis dels augments de les problemàtiques causades per aquesta pandèmia: ansietat, depressió, aïllament social, trastorns obsessius i fins i tot augment de les psicosis. Amb el temps podran registrar-se situacions més greus que aniran en augment com els suïcidis produïts, tant per la crisi econòmica, com existencial actual.
Més que mai necessitam treure el millor de nosaltres mateixos i instaurar en les nostres llars la pau, l’amor i l’energia positiva, que afavoreixi els llaços familiars, entre amics i companys de treball, col·legi, etc. Només aquestes emocions poden frenar la por social implantada amb la Covid i reclamar unes festes plenes d’amor i no de por i tristesa.
És important que recordem què era Nadal per a nosaltres quan vam ser nens, la màgia en la qual tots vam creure i ara creuen els nostres fills, que viuen amb gran intensitat i il·lusió aquestes dates.
Sempre que record el meu Nadal de nina venen a la meva ment persones entranyables de la meva família, que compartien amb mi aquestes il·lusions: els regals a l’arbre o dins de les sabatilles, els dinars plens de delícies, i els meus cosins, que esperava cada any que arribessin per a poder viure aventures junts; i inevitablement en la meva ment apareixen la meva àvia Caridad i el meu oncle Cesar, perquè ells feien de Nadal una cosa completament màgica als meus ulls. Aquest llegat és el que us convid a tots a transmetre als vostres des del vostre nin/a interior i amb aquests mestres de vida, que van aconseguir que nosaltres visquéssim Nadal des de l’amor, la màgia i la il·lusió. En honor a ells intent cada any posar una bella taula plena de menges com feia la meva àvia o encoratjar al meu fill i els meus nebots a obrir els regals plens d’emocions compartides.
Vivim una realitat en la qual es castiga el contacte físic i la gent té por d’abraçar-se i besar-se i, mentre això succeeix, els nostres fills estan sent fortament castigats al costat d’una societat on les relacions deixen d’expressar l’amor de les formes més sanes com les abraçades, les carícies i els petons.
Vull animar-vos a potenciar en els vostres fills emocions perquè l’impacte d’aquest moment que vivim no repercuteixi en la seva manera de relacionar-se amb els més volguts.
Preparem-nos emocionalment per a viure un Nadal des de l’amor. Regalem enguany:
– Empatia per a fomentar la capacitat d’entendre a altres persones que pensen diferent de nosaltres en aquest i altres temes, respectant la seva por, encara que puguin comportar-se de manera diferent a la nostra. Respectem la por que tenen als retrobaments i al contacte.
– Autoestima, perquè el nin pugui entendre els que li donen l’amor de manera diferent a com ho feien abans d’aquesta pandèmia. Si el teu fill/a se sent valuós, no li imporatrà que els altres canviïn la manera de donar-li amor.
– Regalem també autenticitat: un nin és autèntic quan es deixa dur per la naturalitat dels seus instints. Poder ser qui vol ser, sense pensar en el que pensen uns altres i sense importar les circumstàncies actuals.
– Més que mai regalem tendresa, dolçor i proximitat. Demostrau-los amor.
– Regalem tolerància i respecte per a entendre els diferents punts de vista en aquesta situació de pandèmia.
– Regalem optimisme i confiem plenament que tot això passarà i arribarà de nou un món lliure i millor.
Aquests regals pretenen allunyar als més petits de la por; per això, evita que escoltin les notícies actuals d’incertesa, queixes, mort, tristesa i malaltia. Evita que visquin amb un excés de normes i control, deixant que visquin la seva infància amb naturalitat i porta’ls a gaudir de la naturalesa, allunyats de les màscares que s’han convertit en els seus morrions a les escoles.
De manera responsable i segura no els privis de ser nins lliures i de viure un Nadal prop dels seus éssers estimats, plena de màgia i amor.
Vull acabar agraint de tot cor a aquestes persones que en aquest passat any van fer que al meu cor arribés l’esperança i l’afecte amb tants detalls plens d’amor, algunes segueixen en la meva vida, unes altres ja no, però a cadascuna d’elles, tot el meu amor, gratitud i reconeixement.
Agrair també a totes les persones a les quals atenc que fan de la meva professió un privilegi en deixar que els acompanyi en les seves crisis, donant un profund sentit a la meva existència, a tots ells: gràcies i bones festes, plenes d’amor i gratitud sincera.

Back To Top
Search