skip to Main Content

“Ens agradaria que la Begura es pogués mantenir per ella mateixa, sense dependre de les subvencions”

Les germanes Alícia i Marta Alcover són les propietàries de la possessió de la Begura, a cavall entre Sant Llorenç i Artà. Des de fa un any duen la gestió de la finca.

Com arriba a la vostra família la finca de la Begura?
El meu padrí la va comprar a un Villalonga.

Quina extensió té? Com la gestionau?
Són 380 quarterades. Fins ara fa un any hi havia hagut amitgers, perquè mon pare la gestionava de la manera tradicional. Ara l’hem agafada nosaltres i ens agradaria modernitzar la cosa. Sempre ha estat un poc deficitària.

Com l’explotau?
Hi tenim ovelles, ametlers, garrovers, figueres… En feim un cultiu extensiu.

Les cases són molt antigues?
A la Begura Vella hi ha una part que diuen que és del segle XIII i les altres parts tenen almenys quatre-cents anys. És ben possible que siguin del segle XIII perquè Begura seria una feminització de Begur, que és d’on degueren venir els repobladors catalans de la zona.

Estan catalogades, les cases?
Crec que no. I no tenim cap tipus d’ajuda. Les cases de la Begura de baix estan molt malament i hi hem tengut goteres. Quan arreglàrem cal Garriguer tenguérem pocs inconvenients, però ara és diferent.

Les de cal Garriguer també són unes cases antigues?
Tenen almenys cent anys, de fet són del 1900. Antigament eren un sestador.

Quins canvis us heu proposat en la gestió?
Ara tenim molt poques ovelles, i m’agradaria que n’hi hagués més, i més terrenys sembrats. Més que modernitzar la finca el que m’agradadaria és dur-la bé, i que funcionàs sense dependre de les subvencions.

Hi heu incorporat activitat turística?
La nostra casa d’abans, la de cal Garriguer, la llogam a l’estiu, i això ara és la meva feina.

I altres cultius, us ho heu plantejat?
Tenim tanta feina només de fer tancats i coses d’aquestes que només pensar de ficar-nos en altres cultius… A mi em fa ganes rentar-li la cara, perquè és una finca molt guapa, amb fonts, canaletes, un safareig, té molt d’encant… però ara la torrentada ha malbaratat la feina que hi havíem fet. La finca la travessen dues torrenteres i l’aigua baixava amb molta força, per aquí.

Back To Top
Search