Skip to content

“Si tancam els ulls ens podem sentir a nosaltres mateixos, més enllà dels cinc sentits”

Laura Burgaya impartirà classes del mètode Feldenkrais un dissabte cada mes al Centre de Teràpies Integrals de Manacor. El 27 d’octubre comença.

En què consisteix el mètode Feldenkrais?
És un mètode que ens ajuda a prendre consciència dels nostres moviments. Sovint parlam de cinc sentits, però si tancam els ulls i ens movem ens podem sentir a nosaltres mateixos. Amb aquest sentit del moviment no hi solem comptar i és el que feim servir durant tot el dia per moure’ns. Aquest mètode ens dóna notícia de nosaltres mateixos en relació amb un medi, perquè és un treball d’autoconsciència, de conèixer-se a un mateix. El professor proposa uns moviments verbalment, però no els fa, perquè no es tracta d’imitar una forma externa. Es tracta de reduir l’esforç i perseguir la qualitat, pendents que sigui agradable i harmoniós.

Què és un somatisme? Com l’ajuda a pal·liar el mètode?
Ens allunyam del llenguatge mèdic. Hi ha senyals corporals que et diuen que hi ha un malestar. I nosaltres feim feina amb la capacitat de consciència, d’aprenentatge, de desenvolupament. Per això el camp és tan ampli, perquè qualsevol cosa que fas la fas movent-te, i es tracta d’organitzar millor els patrons de moviment. Quan hi ha una tensió muscular, està relacionada amb l’emoció, amb la forma d’afrontar les coses. Però en fer-ho des del moviment procuram afrontar-ho d’una altra manera.

Treballau directament la consciència, o només el moviment?
Hi ha un treball de consciència, és una cosa que costa d’explicar fora de l’experiència… però cercam com la persona es percep a si mateixa. L’acció està composta de quatre elements: moviment, pensament, emoció i sensibilitat, que passen alhora, L’emoció és més difícil de notar, el moviment, en canvi és molt més fàcil d’observar i pot incidir en un canvi.

El mètode Feldenkrais té algun tipus de relació amb altres disciplines relacionades amb el moviment i la consciència?
Sobretot amb Cos i Consciència, amb Alexander, amb Bodymancentering… En canvi s’allunya d’altres com el ioga o el taixí, que pertanyen a altres sistemes de pensament filosòfic o religiós.

El moviment ve amb nosaltres des de sempre…
M’agrada distingir una cosa, els infants tenen un procés d’aprenentatge a través del moviment i dins un espai nou de gravetat. Nosaltres els adults seguim aquest procés, que no és tan espectacular com a la primera època. Molts hem après a caminar, però no vol dir que no ho puguem millorar.

Fins a quin punt ens cal comptar amb un especialista? Una vegada que haguem
Depèn molt de la persona que ho vulgui fer. El mètode va ser inventat per una persona que et diu que són eines i maneres de fer que tu pots aplicar independentment i sense venir a classe, fins i tot. La clau és trobar les variacions, però s’agraeix qualcú que et guii en aquest procés. També hi ha classes individuals. Ell deia que després d’anar a les seves classes no necessitaries mai més cap professor, perquè es tracta d’aprendre a aprendre.

Back To Top
Search