Damià Ramon (Cals Concos, 1947) fa prop de cinquanta anys que viu a Porto Cristo. A la seva finca de Son Pelut hi guarda un dels tresors més ben amagats de la nostra contrada…
“Vols veure vidre? Passa, veuràs…”. Així ens rep al costat d’una gran olivera a l’entrada de Son Pelut Damià Ramon. Ens fa passar a una sala: “Veus aquestes botelles de sifó? Són romaneses, i aquestes, hongareses”. Pertot on ens giram, vidre, vidre, i més vidre. Els ulls no donen a l’abast. “I això no és res”. Sortim d’aquesta primera sala i a la porta de l’enfront, una altra sala, més gran que la primera, acull una festa de colors inacabable.
“És més fàcil trobar una moneda de 2000 anys que una botella de 300, perquè el vidre no du tanta sort”.
Un dia, tornant de fer feina, Damià Ramón va veure una claror que llambrejava damunt una paret. Va ser una botella de palo, d’aquestes amb regruixos i relleus. D’això en fa 31 anys. I així s’encetà una dèria que encara dura: “Tenc més de 6.000 botelles diferents”, diu, i recalca que “no n’hi ha cap de germana”. Són els envasos de sifons, gasoses, cerveses, vi, anisats, lleixiu… I també barrals i alfàbies er a vi, oli, i conserves. “Un mestre bufador en pot fer 20 en un dia, i no n’hi sortirà cap d’igual”. Si no és per trobar un envàs que tengui més de trenta anys, Damià Ramon ja no s’hi posa. “I tanmateix, és més bo de fer trobar una botella de fa trenta anys que no una que tengui una setmana” es queixa nostàlgic de l’era dels envasos retornables.
En 30 anys, Damià Ramon no ha trencat mai cap de les 6.000 botelles que col·lecciona: “Segurament és una de les millors col·leccions del món”.
Espanya, Portugal, França, Alemanya, Itàlia, Rússia, Xina, Estats Units, Argentina, Austràlia, Xile, Uruguai, Romania, Hongria… El vidre de mig món ha passat per les mans de Damià Ramon. “Vaig visitar tots els sifoners de Mallorca”, diu. Després viatjà a les fires internacionals d’antiquaris, a França i a Alemanya, i ara, més modernitzat encara, compra a les subhastes de la pàgina E-Bay o també a Todocoleccion.es.
Botelles de vi del 1700, un sifó del 1822, la “tulipa”, la botella de sifó més cercada dels Estats Units… I tantes curiositats més.
Amb més de 100.000 likes a Facebook, la col·lecció de Damià Ramon “és privada”, però està oberta a ser mostrada a qui la vulgui veure o visitar. I si qualcú en volgués mostrar una part “tampoc no hi hauria problema.” Què en serà d’aquest tresor?: “És una llàstima que la gent no ho pugui veure. La meva filla en farà el que voldrà, sempre que no dugui un contenidor”. La filla de Damià Ramon, però, sap bé què hi ha dins ca seva: “Té una botiga i hi ven ampliacions de fotos que feim a les botelles, ella ho aprecia”.