Dijous passat, Jesús Candela d’Intermón-Oxfam presentà la col·lecció tardor-hivern de Veraluna, que té el nom de “Diàleg amb la natura”, a la botiga de S’Altra Senalla de Manacor. Veraluna és una marca d’Intermón Oxfam que engloba peces de vestir com camisetes, jerseis o pijames; també fulards i articles de pell com bosses, moneders, bitlleters…
Les peces de roba estan fetes amb cotó orgànic, d’acord amb criteris mediambientals, per homes i dones de la Índia que fan feina per a Rajlakshmi, una organització que creu en la qualitat del seu cotó 100% orgànic, així com també en unes condicions dignes per als seus treballadors.
Amb la compra dels productes de comerç just, es dona suport al desenvolupament comunitari de les famílies productores, a més de ser peces que ens arriben directament del productor i amb la garantia que són 100% naturals.
Pel que fa a Rajlakshmi, Candela esmentà que és una organització que posseeix la certificació SA8000, que garanteix que en els seus processos de producció respecta la Declaració Universal dels Drets Humans, la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets del Nin, així com els principals acords sobre drets laborals propugnats per l’Organització Internacional del Treball. Quantes multinacionals, els productes de les quals consumim cada dia, poden dir el mateix i tenen aquests avals de justícia?
Com s’elaboren els fulards?
Jesús Candela ens explicà que per a fer un fulard es necessiten fins a 8 hores de feina artesana. Els fan persones que fan tasques d’artesania per a Craft Resource Centre (CRC), que ofereix serveis, per una banda, a un sector marginal de la societat índia, amb un alt percentatge de dones; i per l’altra, a les organitzacions de comerç just en els països del Nord.
L’objectiu de CRC és oferir un suport estratègic als seus associats perquè puguin dur endavant les seves pròpies metes i projectes vitals. Per això ajuda els artesans i artesanes a mantenir viva la seva art i a poder assolir una estabilitat econòmica, tan difícil avui dia.
Ara que ens trobam a les portes de la Vaga pel Clima, recordà que CRC també promou la responsabilitat ambiental i insisteix en l’ús de materials i mètodes en els processos de producció que respectin el medi ambient. En cas que calgui corregir qualque pràctica, orienta els seus associats en qüestions mediambientals com tractament d’abocaments, drenatges o reutilització d’energia.
I què direm dels productes de pell de Veraluna?
Les bosses de pell d’Intermón-Oxfam estan fetes amb pell d’animals que moren de forma natural. Aquests productes es fan a l’Índia, lloc en què les vaques són sagrades i on mai es podria acabar amb la seva vida per a emprar les pells amb una finalitat mercantil.
Les bosses de pell de comerç just de la marca Veraluna es fabriquen a l’Índia per Equitable Marketing Association, una associació d’artesans alguns dels quals pertanyen a col·lectius especialment desfavorits: persones amb discapacitat física o mental, persones d’àrees rurals que han perdut les seves terres o dones que han de fer front a greus problemes socials, econòmics i de discriminació de gènere.
Una vegada més, es va demostrar que des del món del treball i des de la nostra tasca com a consumidors podem contribuir a fer un món més just i perquè minvin les desigualtats. Ho tenim a les nostres mans. Després de sentir en Jesús, sabem que és possible vestir, o si més no dur qualque peça de roba, amb criteris ètics.