skip to Main Content

Es tanca el punt verd de Porto Cristo

S’ha accelerat la decisió després de denúncies i l’obertura d’expedient per part del Seprona i dels Agents de Medi Ambient. Ara cerquen una nova ubicació que compleixi amb tots els requisits i treballen per donar alternatives, com pot ser una major presència de la deixalleria mòbil.

“Ens veim obligats a tancar el punt verd perquè no podem aconseguir que compleixi els estàndards mediambientals”; a més a més, “la manca de planificació urbanística ens condemna”. Amb aquestes paraules anunciava el delegat de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manacor, Sebastià Llodrà, que dia 1 de novembre es tanca el punt verd de Porto Cristo. Una decisió, diu, “difícil perquè és un servei consolidat”.

Però Manacor no podia garantir les condicions mediambientals idònies. En part, perquè tampoc es podia fer cap inversió per regularitzar l’espai per mor que el solar és de titularitat privada i no existeixi cap conveni formal amb la propietat. “Ha impossibilitat tancar la parcel·la o pavimentar la zona” per evitar filtracions al subsòl, assegura Llodrà.

És una situació que s’ha perllongat durant 11 anys, després que el punt verd es traslladàs des de la plaça del Sol i la Lluna a aquest terreny a tocar amb el poliesportiu de l’IES Porto Cristo.

Al fet que no compleix amb els requisits mediambientals s’hi suma un mal ús de l’espai per part de la ciutadania, el que ha propiciat durant la darrera dècada abocaments desordenats d’enderrocs, electrodomèstics a l’aire lliure, accés descontrolat i incivisme. Conjunt de circumstàncies que han motivat diverses denúncies i que aquesta primavera tant el Seprona com els Agents de Medi Ambient hagin obert un expedient, fet que ha accelerat la decisió.

Solucions temporals

Des de la setmana passada, ja treballen perquè dia 1 de novembre la parcel·la estigui neta i lliure d’escombraries. De fet, el seu objectiu és que no es noti que durant 11 anys hi ha hagut un punt verd en aquest terreny. Aquesta és la primera de les línies d’actuació amb les quals treballen per donar resposta a la ciutadania. També potenciaran la recollida de voluminosos a domicili, que ja és de sis dies a la setmana, i la deixalleria mòbil tendrà més presència a Porto Cristo. Així mateix, hi haurà més vigilància per part del personal de neteja i de la Policia Local.

Tot i això, Llodrà reconeix que seria adient tenir un punt verd. És més, “és necessari” que hi sigui “amb autorització de Medi Ambient”. Mentrestant, la ciutadania s’haurà d’adaptar a aquesta nova situació, la qual se’ls explicarà amb detall la darrera setmana d’octubre. Amb tot, el delegat de Medi Ambient assegura que “al 95% de la gent que ho fa bé i que compleix, les solucions que plantejam són efectives”.

Falta de planificació urbanística

Un dels problemes que identifiquen és aquesta manca de planificació urbanística. De fet, Llodrà lamenta que un punt verd a Porto Cristo “no consta al Pla General” ni hi consta, tampoc la ubicació actual. Problema que es veu agreujat pel fet que no tenen “alternatives urbanístiques quant a solars”. Per aquest motiu, expliquen que ja han demanat a Urbanisme cooperació per tal de trobar un espai que compleixi amb totes les normatives i treballen per trobar un solar d’entre 2.000 i 3.000 metres quadrats.
Així mateix, el responsable de l’àrea de Medi Ambient destaca que totes les forces polítiques “comprenen i es fan càrrec de la situació”. Ara bé, el Partit Popular aprofita per reclamar que el Pla General prevegi zones d’aquest tipus arreu del municipi i insta a l’Ajuntament a suspendre la seva aprovació definitiva fins a tenir un document “més complet”.

Back To Top
Search