skip to Main Content

“Farà dos anys de la recuperació del requisit de català a la funció pública i ja toca també tenir-ho a l’àmbit sanitari”

La directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, ha estat aquesta setmana a Manacor per participar als Dilluns de l’Obra.

Després de fer un repàs de la normativa lingüística vigent, Fuxà es referí de forma directa a la presència de la llengua catalana a la sanitat pública: “Encara hi ha una feina important a fer”, digué, i afegí que “des de fa molts d’anys s’arrossega unasituació de manca de regulació i d’anormalitat”. Segons la directora general, els objectius bàsics que es planteja el govern són “garantir els drets dels ciutadans a expressar-se en català i a ser atesos i entesos en la llengua pròpia d’aquest territori”. Una situació que, al cap i a la fi, equipararia segons la directora, els treballadors de Sanitat amb els de Medi Ambient o Educació. Fuxà recordà que el sanitari és “un àmbit on històricament no s’ha treballat prou aquesta qüestió”. La directora explicà també que “farà dos anys de la recuperació del requisit a la funció pública i ja correspon tenir-ho també a l’àmbit sanitari”.

Segons Fuxà, “no hi ha motius per a l’alarma ni per al rebuig” i rebutjà de pla la demagògia d’alguns “perquè el que volem nosaltres és millorar la qualitat assistencial i la relació metge pacient, perquè els pacients se sentin acollits, i còmodes” i acabà dient que “fer veure que el fet de conèixer el català suposa un problema és falsejar la situació”. En aquest sentit, la directora general recalcà que “els sanitaris que aprovin oposicions disposaran de dos anys per posar-se el dia pel que fa al requisit lingüístic”, i tranquil·litzà els assistents dient que “el que no farem és deixar d’oferir un servei per motius exclusivament lingüístics. Tanmateix, Fuxà volgué afegir en aquest aspecte que hi ha una mancança històrica de professionals sanitaris de segons quines especialitats: “Que no ens vulguin fer creure que és culpa de la llengua”.

El Consell Social de la Llengua Catalana el decret 100 de desplegament i concreció de la Llei de normalització lingüística o accions concretes a les xarxes per acostar-se més als joves, foren altres dels aspectes que tractà Marta Fuxà en la seva conferència de dilluns passat, que es clogué amb un animat torn de preguntes a càrrec del nombrós públic assistent.

Back To Top
Search