Skip to content

“Feim les coses seguint una tradició de vuit segles, jo no vull decidir qui ha de deixar de ballar perquè balli un altre”

El baciner de Sant Antoni, Mateu Juan, assegura que el Patronat discutirà la possible incorporació de les dones en el ball. Una qüestió que, segons el president Antoni Gomila, “no està en absolut descartada per al 2023”. La petició pública del batle perquè les dones puguin es puguin vestir de dimonis, de Sant Antoni o agafar la bacina amb la colla oficial de les festes no s’ha fet “seguint els canals habituals”. Miquel Oliver “no ho ha plantejat en cap de les reunions a les quals el batle ha estat convocat ni ens ha vengut a veure”, reconeixen al Cent per Cent diversos membres del Patronat de Sant Antoni.
“Feim les coses seguint una tradició de vuit segles, enguany reprendrem la festa després de la pandèmia. No crec que sigui el moment d’encendre aquesta polèmica. Hi ha molta il·lusió per part de tothom i jo no vull decidir qui ha de deixar de ballar perquè balli un altre. Hem de pensar que durant les hores baixes de la festa els balls es varen mantenir perquè hi va haver famílies que varen continuar ballant per mantenir viva una festa i una tradició que ara tothom estima, però que va estar a punt de desaparèixer”, replica el baciner i un dels responsables dels dimonis, Mateu Juan.
“És una qüestió que estava i està damunt la taula. No està en absolut descartat per aquest 2023. Ho parlarem en la reunió d’aquesta setmana i també en les pròximes trobades. No hi ha cap decisió presa, però per fer efectiu aquest canvi hi ha d’haver un guió i també seny. Les decisions unilaterals no són el camí si volem una festa que sigui un orgull per a tothom”, assegura Antoni Gomila, el president del Patronat de Sant Antoni.

Substitutes i substituts
“No ens negam a cap canvi. Si parlam d’incorporar nova gent a la colla de dimonis, hem fet un curs per seleccionar possibles substituts i substitutes als balladors tradicionals, però hem de pensar que fa dos anys que no feim festa i tot ha quedat colgat”, assegura el president del Patronat. Segons el baciner, “tot canvia i s’ha de plantejar la incorporació de les dones a qualsevol àmbit. No seré jo qui negui aquesta evidència. Tenim una llista de substituts i substitutes que ballaran si ens passa el que ja ha passat. En moltes ocasions hem hagut de retirar alguns membres de la colla de dimonis per lesions, perquè no es trobaven bé o altres qüestions. Tot i això, el president del Patronat de Sant Antoni aposta perquè “si les dones ballen, ho facin durant tota la volta, talment com ho han fet fins ara les persones que han ballat”.

“Hem de parlar de tot això dins el Patronat. També hem de consultar amb els responsables dels Dimonis i amb les persones aspirants a ballar, no sabem si encara estan disponibles, fa dos anys que no es fa la festa i són moltes les qüestions que s’han de tornar a posar en marxa”, Concreta Antoni Gomila. La decisió sobre la incorporació de les dones a la colla de dimonis, però, no s’ha pres en la reunió d’aquest dimecres dia 2 de novembre. Ha començat més tard del que és habitual per mor d’una mudança. I és que el Patronat abandona el seu local habitual i es trasllada temporalment al carrer Nou. Des d’aquí es dirà sí o no a la incorporació de les dones als balls dels dimonis el 2023.

Back To Top
Search