skip to Main Content

Festes de Nadal i pandèmia, un viatge complicat

Posam el punt de mira sobre els controls sanitaris que el Govern de les Illes Balears va disposar a ports i aeroports dies abans de l’inici de les festes de Nadal i que es preveu que duraran fins al final de l’estat d’alarma el 9 de maig. A més, en demanam l’opinió a algunes persones que hi va passar durant les festes.

A finals d’any, el 18 de desembre, el Govern de les Illes Balears a través de la presidenta, Francina Armengol, i la consellera de Sanitat i Consum, Patrícia Gómez, anunciava la posada en marxa d’un ampli dispositiu de control sanitari als ports i aeroports de tota la comunitat. A partir del diumenge 20, un total de 215 professionals reforçaven les mesures de seguretat ja establertes a les instal·lacions amb l’objectiu de controlar l’arribada de passatgers i passatgeres tant dins com fora de l’Estat. Aquest operatiu, encara vigent, està previst que es mantingui fins que finalitzi l’estat d’alarma el 9 de maig del 2021.

D’aquesta manera, el Govern iniciava una nova mesura de contenció del SARS-CoV-2 i així intentar frenar l’augment de casos a les Illes Balears que en aquells moments (dia 18 de desembre) se situava a 328 casos per cada 100.000 habitants, unes dades que superaven el llindar de risc del Ministeri de Sanitat establert en 250 casos i sobretot considerant que en les pròximes setmanes s’acostaven les festes de Nadal, temps de molta circulació pel retrobament amb la família i els amics.

Control Sanitari a Mallorca

Per tal d’explicar el funcionament d’aquest dispositiu a Mallorca, ens hem volgut fixar amb el control de passatgers procedents de l’estat espanyol a l’aeroport de Son Sant Joan. Cal dir, però, que existeixen d’altres punts sanitaris tant al Port d’Alcúdia com al de Palma i, també, que la vigilància dels passatgers internacionals tenen un operatiu específic.

Pel que fa al sistema de cribratge, és el mateix per a tots els espais però diferent pels passatgers de la península, únicament canvia la disposició dels controls en funció de les instal·lacions, pensem amb els cotxes que arriben des del port, per exemple. Com dèiem, el sistema de classificació pels passatgers varia en funció de la comunitat autònoma de la qual viatgis. Des del principi, els passatgers exempts de presentar cap documentació són els que viatgen entre les Illes Balears i aquells que arriben des de les comunitats autònomes amb una incidència acumulada de menys de 150 casos com les Canàries, Andalusia, Múrcia i Ceuta. Així i tot, les comunitats poden canviar. Ara mateix Múrcia s’ha convertit amb una comunitat de risc, canviant el seu lloc per Astúries. Dit això, tota la gent que viatja de la resta de comunitats i vol entrar a les Illes Balears ha de presentar obligatòriament un formulari sanitari i, segons els casos, una PCR Negativa o una prova TMA. El formulari, disponible a la pàgina web del Servei de Salut de les Illes Balears (Ib-Salut) amb el motiu “viatjar a les Illes Balears”, és un element important del control perquè permet obtenir les dades de cada passatger i facilitar la gestió de cada cas. Una vegada el passatger el té es pot descarregar un codi QR que haurà de presentar als tècnics sanitaris.

Allò que obligarà el passatger a presentar una PCR o TMA negativa és la quantitat de dies que ha estat fora de Mallorca. A partir de les 72 hores fora de les Illes Balears es considera que el passatger, sigui resident o no, està obligat a presentar una prova clínica negativa del SARS-CoV-2. Però, què passa si els passatgers d’aquestes comunitats viatgen a Mallorca només amb el formulari fet? Doncs, als mateixos controls sanitaris hi ha una zona gestionada per la Creu Roja on es fan proves d’antígens. Aquesta part està destinada als residents de les Illes Balears que han de venir i no han pogut fer una PCR des del lloc d’on viatgen. Els no residents també poden optar a fer-se la prova, però, sense un motiu ben justificat és possible que les autoritats sanitàries multin i cobrin per aquest servei. S’entén que és un temps en què la mobilitat ha de ser estrictament la necessària. Altres opcions disponibles són la justificació in situ d’una cita per fer-se una PCR a Mallorca amb la possibilitat de demanar-la també al moment, o el confinament durant deu dies. Les autoritats sanitàries s’encarreguen de monitorar les dues opcions: tant les PCR que realitzaran els passatgers a Mallorca i el seu confinament fins que es tengui el resultat negatiu i els deu dies de confinament voluntari.

Zona de la Creu Roja on es realitzen els tests d’antígens.

Les parts del dispositiu sanitari

El control de l’aeroport està situat abans de la recollida d’equipatges i es distribueix en quatre zones principals: un primer i segon filtre, zona de creació de formularis i zona d’antígens on es situa la Creu Roja. Als primers filtres, els diferents tècnics de l’Ib-Salut comproven els formularis, les proves clíniques o les diferents qüestions dels passatgers. Més endavant, hi ha disponible una zona amb ordinadors amb els quals els tècnics poden realitzar el formulari per a tu. Segons el cas, una vegada es comprova el codi QR es continua amb la sortida cap a la recollida d’equipatge o es fa el test d’Antígens. La prova dura uns 5 minuts i en 15-20 minuts t’arriba el resultat al teu telèfon. El passatger que doni negatiu podrà agafar l’equipatge i sortir i el positiu haurà de romandre a l’aeroport a l’espera que els sanitaris el traslladin a les zones habilitades per aquests casos: hospitals, zones de confinament o al domicili, segons el cas del pacient.

Ara per ara la situació de les Illes Balears millora a poc a poc. Segons el Portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, en una entrevista al programa “Al Dia” d’IB3 Ràdio hi ha cada vegada “un creixement més lent” del nombre de casos, un èxit en part per les restriccions sanitàries durant les festes de Nadal. Tenint en compte això i tornant als controls sanitaris, hi ha hagut un total de 22.259 proves d’antígens a les Illes Balears i s’hi han detectat un total de 52 positius, segons ha informat el Govern de les Illes el dimecres 5 de gener.

Quina experiència han tingut manacorins i manacorines amb el control?

Hem demanat a quatre persones sobre la seva experiència amb el control sanitari: Miquel Esteve Ferran, Carme Duran, Miquel Riera i Anna Aguilar. En general, han valorat positivament el control i segons el cas, han presentat PCR o fet la prova d’antígens allà mateix. Segons explica Miquel Ferran Esteve, és resident a Barcelona i va tornar a Manacor per veure la família. Com que no és resident, feia temps que no estava a Mallorca i venia d’una comunitat amb gran incidència de casos, va haver de presentar una PCR al control juntament amb el formulari. Segons afirma, la PCR costa fins a 160 € i lamenta que les “clíniques disponibles es troben saturades”. En el cas de Carme Duran, va venir en vaixell des de Barcelona, és resident a les Illes i en el seu cas va poder fer la prova d’antígens. Critica la “falta de facilitats per poder fer el formulari i tenir el Codi QR”, fora telèfon amb internet és difícil de fer-ho i hi pot haver casos en què la gent no en te. Per Anna Aguilar va ser diferent. Només va estar dos dies a Catalunya visitant la seva família de Terrassa, per això mateix, no va haver de mester presentar una PCR. Tot i que el tràmit va ser fàcil i ràpid, assegura que es va “trobar una llarga cua amb gent aglutinada” i que “no sabia del procediment per entrar a Mallorca”. En el cas de Miquel Riera, va arribar a Mallorca el 22 per estar amb la seva família. Destaca que es van fer llargues cues durant el primer filtre de l’aeroport i posteriorment al test d’antígens. La prova en total va durar trenta minuts i recorda que alguns dels passatgers van donar proves no concloents, pel que “van haver de repetir la prova”.

Back To Top
Search