Skip to content

Fogueró vivent i dimònies: la plaça de Sant Jaume acull el Sant Antoni més reivindicatiu

Foto de portada: Núria Sánchez

El cinquè ball de les dimònies de l’Assemblea Antipatriarcal i el cant del goig alternatiu aplegà prop de mig miler de persones a la plaça de Sant Jaume.
La jornada va començar amb un dinar popular organitzat per l’Ateneu Lo Tort i va continuar amb un fogueró vivent. Un petit escenari amb cortines vermelles simulava un teatre que donà lloc a tres escenes diferents, que es van poder veure cada mitja hora entre les 16 i les 18 hores.
En la primera escena, es recreà l’encontre, aquesta vegada però, era una trobada entre el dimoni i la dimònia, on el primer, estirat pel baciner, feia capades a la segona, escoltada per les seves companyes. En la segona escena, on es criticava la creació del planter de la colla de dimonis, el baciner i el dimoni avaluaven les tres dimònies i postergaven la participació de les dones en la colla de dimonis, tot voltant les fulles d’un calendari, passant un any rere l’altre. Finalment, la darrera escena era una crítica al Pla General, amb un sopar on el dimoni servia un menú d’“Urbanisme a la carta” a quatre representants de les famílies més riqu

es del poble.
Després del cant del goig alternatiu la ja tradicional lectura de la glosa del col·lectiu feminista va donar pas al ball. Després de sentir “basta ja de cerimònies, vénen dones que fan por, ara arriben les dimònies del poble de Manacor”, les tres dones van sortir a la plaça per dur a terme diversos balls i tot seguit, la dimònia grossa va ser l’encarregada d’encendre el fogueró, que va aconseguir el quinzè premi i una menció especial a les gloses millor exposades.

La jornada reivindicativa organitzada per diversos col·lectius feministes i juvenils del poble continuà amb un sopar popular a la plaça, que es va allargar fins a la mitjanit.
Com a colofó final del vespre, la plaça de Sant Jaume va comptar amb una sorpresa insòlita. Els Amics de Sant Antoni van incloure en la seva ruta de balls una aturada a la plaça. D’aquesta manera, les persones assistents varen poder gaudir d’un ball conjunt entre la colla dels Amics de Sant Antoni i les dimònies de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor.

Back To Top
Search